Hrdinové mezi námi

Policista riskoval svůj život a přelez na balkón bytu, ve kterém hořelo

Byla sobota, 15. července, kolem čtvrté hodiny, když na tísňové linky hasičů a policistů Karlovarského kraje byl oznámen požár bytové jednotky ve třináctipatrovém domě v ulici Smetanova v Chodově. Krom několika jednotek požární ochrany na místo vyrazily i hlídky policie.

Na místo jako jedni z prvních přijeli policisté z OOP Chodov ve složení prap. Rudolf Schmelzer a nstržm. Martin Kasa. Po příjezdu uviděli, že v osmém patře vychází z jedné bytové jednotky oknem kouř. Policisté, společně se strážníky hlídky Městské policie Chodov, vyběhli do osmého patra a snažili se „dobouchat“ na obyvatele bytu. Bohužel nikdo na bouchání nereagoval.

Jeden z obyvatelů domu ve stejném patře pustil policisty a strážníky na svůj balkón, kdy policista prap. Rudolf Schmelzer přelezl v osmém patře z balkónu na balkón, vzbudil nájemníka bytu a otevřel dveře do bytu. Strážník dvaatřicetiletého muže odvedl do bezpečí a prap. Schmelzer hasil v silně zakouřeném bytě požár.

Policisté společně s hasiči následně provedli evakuaci osob z celého bytu – hasiči také celý prostor zkontrolovali, dohasili požár a odvětrali celý dům. Policista, strážník i obyvatel byli následně zdravotnickou záchrannou službou převezeni do nemocnice z důvodu nadýchání zplodin hoření.

Ačkoli policisté nemusí aktivně vstupovat do obydlí, kde dochází k požáru, už vůbec nemusí přelézat z balkónu na balkón, mnoho policistů, včetně pana prap. Rudolfa Schmelzera, takové činy dělají. Všem takovým patří obrovské poděkování za pomoc druhým.

Foto: Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...