Aktuálně Hrdinové mezi námi

Hrají spolu pouze online hru, i tak jeden druhému zachránil život

Pravidelně upozorňujeme na to, že nemusíte být profesionální záchranáři, abyste mohli zachránit lidský život. Stačí si dobře všímat svého okolí, ale „pařmen“ z Jihočeského kraje šel ještě dál.

5. prosince večer volal na tísňovou linku 158 v Jihočeském kraji muž, který hraje jednu online hru, kdy si s kolegou i chatuje. On volá, neboť mu jeho kolega poslal fotku s podřezanou rukou a on se bojí, že je v ohrožení života. Operační důstojník Integrovaného operačního střediska KŘP Jihočeského kraje zalarmuje své kolegy z Prahy a začíná boj o život muže.

Za pomoci fíglů a triků policejních „ajťáků“ došlo ke zjištění informací, že by se muž mohl nacházet v Kladně. Borci od policie zjistili i typ na konkrétní adresu v Praze. Na místo v tu chvíli již mířili policisté. Ti nalezli mladého klučinu mající sebepoškozující chování. Na místo zavolali záchranáře, ti jej ošetřili a jednání mladého muže bude řešeno s psychiatry. Jeho „kamarád“ ze hry tak s policisty a záchranáři pomohl zachránit život ne ve hře, ale v realitě. A to je to nejcennější!

Pod krkem si držel nůž, sousedka ho pomohla zachránit

Na tísňovou linku se v ten samý den jen zhruba dvě hodiny před tím dostala informace, že muž v jedné z chodeb domů v Českých Budějovicích drží nůž pod krkem a chce se zabít. Ještě než na místo přijely policejní hlídky, skvělou práci odvedla sousedka muže. Bavila se s ním až do příjezdu policistů.

Policisté na místě zjistili, že jde o osmačtyřicetiletého muže a začali s ním vyjednávat. Bavili se s ním, nebyl zraněn, měl „pouze“ drobné oděrky. Nůž si ale i tak stále držel u krku. Policisté zjistili, že muž je pod vlivem alkoholu, což bylo z jeho chování a mluvy zřejmé. V jeden okamžik muž odvrátil pozornost na sousedku, a toho hlídka policistů využila. Muže zpacifikovali, nůž odhodili a počkali na zdravotníky.

Jak mladý muž z prvního případu, tak i žena z Českých Budějovic významnou měrou přispěli k záchraně lidského života. Oba dva si zaslouží obrovské díky!

Mohlo by se vám také líbit...