Aktuálně Hrdinové mezi námi

VIDEO: Díky perfektní práci hasičů, policistů a policistky z Ostravy došlo k záchraně muže z hořícího bytu

V sobotu 22. dubna krátce po 10:30 byl oznámen požár bytu v Ostravě Hrabové. Na místo vyrazily hlídky OHS Ostrava, OOP Ostrava Hrábůvka, hasiči z CHS Ostrava Zábřeh, HS Ostrava – Jih a JSDH Ostrava Hrabová. Na místo vyrazili i záchranáři s posádkami RV a RZP.

Ještě před příjezdem hasičských jednotek na místě zasahovaly již zmíněné hlídky policie. Policisté s policistkou začali ihned s evakuací osob z domu. V jednom okamžiku viděli vycházející kouř z bytu v posledním patře. Za pomoci beranidla provedli násilný vstup do bytu. V bytě se nacházel šestatřicetiletý muž, kterého z bytu již vynesli přítomní hasiči.

„Hasiči již při příjezdu viděli vycházet černý dým z oken. Ihned vyběhli k bytu, kde už byli policisté, kteří v danou chvíli vyrazili dveře beranidlem. Hasiči vstoupili do bytu v dýchacích přístrojích, kde za dveřmi nalezli muže, kterému se nepodařilo před požárem utéci. Hasiči muže ihned vynesli ven, kde mu do příjezdu posádky záchranářů, poskytli předlékařskou pomoc. Díky rychlé a vynikající spolupráci hasičů a policistů, se podařilo muži zachránit život. Hasiči z bytu dále vytáhli i tři živé kočky,“ uvedli moravskoslezští hasiči.

Záchranáři se s lékařem postarali o muže, který jevil známky intoxikace zplodinami hoření a také utrpěl popáleniny II. stupně v oblasti dolní a horní končetiny. Muž byl povědomí a komunikoval. Po zajištění stavu na místě byl muž přepraven do popáleninového centra FN Ostrava.

Na likvidaci požáru v bytě byl nasazen jeden vodní proud. Po uhašení požáru došlo k odvětrání prostor zasažené kouřem kouřem. Dále termokamerou provedli závěrečný průzkum, kdy došlo k vyloučení možnosti skrytých ohnisek. „Hasiči oheň dostali pod kontrolu během 15 minut, další 30 minut jim zabrala celková likvidace. Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatelů, předběžná škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun,“ dodali hasiči v tiskové zprávě.

Náhledová fotografie: PČR – zasahující policisté a policistka

Foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Mohlo by se vám také líbit...