Technika

Možná až sto kusů cisteren na podvozku Tatra Terra bude využívat HZS České republiky

Frymburk, Čáslav, Staňkov, Řevnice, Jičín, Jablonné v Podještědí, Ústí nad Labem a na další hasičské stanice Hasičského záchranného sboru České republiky byly dodány nové prvovýjezdové cisterny Tatra Terra. Terry budou postupně nahrazovat staré cisterny u Hasičského záchranného sboru České republiky.

Prvních pětadvacet cisteren společnost THT Polička, která vyhrála výběrové řízení, dodala koncem roku 2022. Rámcová smlouva je připravena teoreticky až na dodávku sto kusů těchto cisteren v odstínu RAL 3024. Cisterny jsou také vybaveny nízkofrekvenční sirénou a majáky červenomodré barvy. Na zadní straně vozidla již nechybí ani Chevron.

Kabina vozidla je určena pro šestičlenné družstvo, kdy v zadních sedačkách jsou integrovány čtyři dýchací přístroje. Dále jsou ve vnitřní části kabiny umístěny například reflexní vesty, zastavovací terče, vyváděcí masky, zdravotnický batoh, páteřová deska a další.

Vůz pohání osmiválcový vidlicový motor Tatra o výkonu 325 kW. Převodovka je plně automatická značky Allison. Na podvozku Tatra T815–2T5RA3 je krom kabiny umístěna i nástavba, kdy z každé strany jsou tři části pro výbavu kryté roletami. Čerpadlo  THT PKA 2000–250 s dalším vybavením je chráněno zvedacím čelem nástavby – strojník tak má pro sebe „jakousi stříšku“. Cisterna ve svých útrobách má nádrže na vodu o objemu 4 000 litrů a nádrž na pěnidlo je o objemu 240 litrů.

Tyto nové cisterny jdou „s dobou“, kdy pohyb vozidla a jeho okolí je monitorován čtyřmi kamerami. K ovládání nástavby a čerpadla může sloužit deseti palcový dotykový terminál v kabině u strojníka nebo sedmipalcovým přenosným tabletem, který je taktéž umístěn v části pro strojníka. S dobou bohužel jde i to, že tyto cisterny mají na svém boku telefonní číslo 112, nikoli zažité 150.

Foto: THT Polička

Mohlo by se vám také líbit...