O složkách IZS Technika

O ZZS Moravskoslezského kraje

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje působí v kraji, ve kterém žije zhruba 1,18 milionu obyvatel a který je hojně navštěvován turisty. Ti nejčastěji cestují do oblasti hor.

ZZS Moravskoslezského kraje, která se nazývala do 10. ledna 2013 Územní středisko záchranné služby a poté do 2. února 2015 Územní středisko záchranné služby Ostrava, příspěvková organizace (zdroj: Wikipedie) je organizací zřízenou Moravskoslezským krajem. Více jak padesátka výjezdových skupin vyráží za pacienty z 32 výjezdových základen rozmístěných po celém kraji.

ZZS MSK je rozdělena do šesti Územních středisek – Ostrava, Opava, Karviná, Nový Jičín, Bruntál a Frýdek-Místek. V rámci Územního střediska Bruntál a Frýdek-Místek probíhá velmi úzká spolupráce s Horskou službou České republiky oblast Jeseníky a Beskydy. V té samé oblasti pak záchranáři spolupracují i s několika Jednotkami Sborů dobrovolných hasičů obcí – ti jsou vysílání na poskytování první pomoci. V kraji také velmi dobře funguje systém First Responderů.

Vozidla na VZ Ostrava Zábřeh při Dnu otevřených dveří ZZS MSK.

V Ostravě se nachází stanoviště Letecké záchranné služby. Vrtulník s volacím znakem Kryštof 05 může za pacienty vyrazit v jakoukoli denní i noční hodinu a nezasahuje pouze na území Moravskoslezského kraje, ale také na území kraje Olomouckého, Zlínského, případně dalších, kam je posádka vyžádána. Ve vrtulníku se nachází také k dispozici plná krev 0 Rh negativní. Navíc se na palubě přepravuje i přístroj Lucas – přístroj slouží k mechanické kontinuální resuscitaci.

Kryštof 05 na své základně v Ostravě Zábřehu.

ZZS MSK v minulosti musela zvládnout nasazení u událostí s velkým počtem zraněných osob. Šlo například o železniční nehodu ve Studénce, nehodu tramvají ve Vřesině u Ostravy, výbuch plynu v domě ve Frenštátu pod Radhoštěm, ale také zasahovala u střelby v budově Polikliniky FN Ostrava – tam mimo jiné byli vysláni i krizoví interventi ZZS MSK. Často ZZS MSK musí také zasahovat u nejrůznějších důlních neštěstí.

Čtyřkolka ZZS MSK.

Výjezdové základny a technika

V Ostravě v rámci Integrovaného bezpečnostního centra se nachází Krajské zdravotnické operační středisko, které vysílá posádky z celkem dvaatřiceti výjezdových základen. K dispozici mají dispečeři několik posádek RLP (Ostrava IBC – může dojít ke změně zpět na RV, Karviná, Havířov, Bruntál a Třinec), posádky RV (Ostrava Zábřeh, Ostrava Poruba, Frýdek-Místek, Frenštát pod Radhoštěm, Nový Jičín, Vítkov, Opava, Krvnov, Hlučín) a několik desítek posádek RZP. V Bruntále a ve Frýdku-Místku jsou umístěny záchranářské čtyřkolky, které mohou být využity v těžce přístupném terénu. Na výjezdové základně Ostrava Jih je k dispozici sanitní vůz pro přepravu pacientů s podezřením nebo s potvrzenou vysoce nakažlivou nemocí a také XXL sanitka pro obézní pacienty – vybavena speciálními nosítky – ve fotogalerii ukázka – to samé sanitka VNN. Na této výjezdové základně se všeobecně nachází záchranáři pro specializované činnosti.

Výjezdové skupiny ZZS MSK pohledem ZOS.

V Moravskoslezském kraji funguje v rámci ZZS MSK i systém krizových interventů. Co se týká techniky ZZS MSK je poměrně různorodá. Pro výjezdové skupiny RV jsou využívány vozidla značky Škoda a Volkswagen. Jako záložní vozidla se v rámci Územního střediska Opava využívá i Nissan X-Trail  a Mercedes-Benz GLK. Pro výjezdové skupiny RLP/RZP jsou využívána vozidla MB Sprinter 4×2 i 4×4, Volkswagen T5 a T6. V kraji se nachází i několik vozidel v podobě tzv. „bedny“ – jde o vozidla se skříňovou nástavbou. Vedoucí oblasti využívají i vozidla Škoda Yeti aj. Vybavení sanitních vozidel odpovídá vozidlům sloužící pro PNP 21. století – záchranáři využívají kvalitní transportní techniku a přístrojovou techniku. Jistou zajímavostí je, že město Opava například velmi pravidelně přispívá na provoz ZZS MSK v Opavě. Jednou bylo pořízeno vozidlo, jindy odsávačka.

Fotogalerie – technika ZZS MSK

Foto: autor a ZZS MSK

Informace jsou k 15. lednu 2023

Mohlo by se vám také líbit...