Aktuálně Proti zločinu!

AKTUALIZACE: Exploze domu jako způsob maskování vraždy

AKTUALIZACE 15. června:

14. června v odpoledních hodinách krajští kriminalisté obvinili jednatřicetiletého muže ze čtyřnásobné vraždy. Muž koncem dubna usmrtil svou dvaatřicetiletou ženu a jejich tři malé děti ve věku do pěti let. Muž se následně pořezal a závěrem způsobil výbuch domu. Jako jediný výbuch přežil a byl letecky přepraven do nemocnice v Ostravě.

Nyní již obviněnému muži hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody, případně pak výjimečný trest odnětí svobody. Vyšetřovatel podal žádost na Krajské státní zastupitelství ve Zlíně o vzetí obviněného do vazby. Soud bude o vazbě pro obviněného rozhodovat v následujících hodinách.

PŮVODNÍ TEXT:

Může se to sice zdát jako velmi zvláštní způsob maskování vraždy nebo pomsty okolí, ale bohužel se kriminalisté v historii již setkali se situacemi, kdy se jistá osoba chtěla pomstít dalším nájemníkům bytového domu a úmyslně došlo k výbuchu plynu v domě – ano, řeč je o Frenštátu pod Radhoštěm. Není ani výjimkou, kdy dojde k úmyslnému založení požáru s vidinou zamaskování stop po vraždě. Bohužel něco obdobného se s největší pravděpodobností stalo i v obci Loučka na Vsetínsku.

Zatím je oficiálně potvrzeno, že krátce po páté hodině ráno došlo 24. dubna v Loučce na Vsetínsku k výbuchu domu. Na místo okamžitě zamířilo postupně osm jednotek hasičů (stanice Valašské Meziříčí a Zlín a dobrovolné jednotky z Podhradní Lhoty, Loukova, Loučky, Kunovic, Kelče a Bystřice pod Hostýnem) a došlo k vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. V průběhu zásahu pak bylo vyžádáno nasazení kynologů a USAR týmu z Ostravy a Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Společně s hasiči na místo vyrazili záchranáři včetně letecké záchranné služby (posádka z Ostravy a Brna – ta byla po cestě odvolána) a hlídky policie.

Na místě hasiči po příjezdu nasadili jeden proud k likvidaci požáru. Postupně probíhaly záchranné práce, kdy toto probíhalo ve velmi úzké spolupráci s Policií České republiky. Jednatřicetiletý muž, který utrpěl velmi vážné popáleniny, byl v kritickém stavu letecky transportován do popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě. V prvních chvílích ale asi nikdo netušil, že v domě došlo k rodinné tragédii.

Jedna z nejtragičtějších událostí za poslední roky

Po stabilizaci budovy a dalších pracích došlo k nalezení třech zemřelých dětí a jedné zemřelé ženy. V tu dobu již na místě zasahovali kriminalisté z Územního odboru Vsetín a také krajští kriminalisté. Celý zásah u takové události byl opravdu velmi náročný pro všechny zasahující na místě.

Z důvodu podezření na násilný trestný čin na místo vyrazil i soudní lékař a také státní zástupce z Krajského státního zastupitelství ve Zlíně. Policie ještě v neděli večer uvedla, že s podezřelou osobou nelze provádět úkony trestního řízení, neboť to zdravotní stav osoby nedovoluje.

Dnes, 26. dubna, mluvčí policie ze Zlínského kraje mjr. Mgr. Simona Kyšnerová uvedla, že v pondělí během dne probíhalo ve velmi úzké spolupráci s vyšetřovateli hasičů prohledávání místa požáru. Na místě došlo k zajištění všech stop, které bylo možné zajistit. U zemřelých osob došlo k provedením soudních pitev a během dnešního dne probíhalo opět ohledávání místa činu, a to ve spolupráci s experty Odboru kriminalistické techniky a expertíz Brno (OKTE).

Je třeba zdůraznit, že stále není potvrzeno, kdo je možným pachatelem tohoto závažného trestného činu. Policie, jakmile bude moci, uveřejní další informace, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování na místě to ale není zatím možné.

Spory se sousedy a s rodinou

17. února 2013 došlo ve Frenštátě pod Radhoštěm (poměrně nedaleko od Loučky) v Moravskoslezském kraji k výbuchu a požáru panelového domu. K chladnokrevnému útoku ze strany Antonína Blažka došlo v brzkých ranních hodinách s tím, že se chtěl pomstít tímto jednáním svým sousedům, se kterými měl značné spory.

Zásah pro složky IZS byl velmi náročný. Museli likvidovat požár, chránit další budovy před požárem, ale také postupně stabilizovat budovu tak, aby mohlo dojít po zdolání požáru k prohledání sutin domu. Ošetřit bylo třeba jedenáct osob. Šest osob včetně pachatele bylo usmrceno. Vyšetřování celého případu bylo pro krajské kriminalisty a další tým lidí velmi náročné. Postupně ale došlo k objasnění toho, co za tímto útokem stálo.

K další tragické události došlo opět v Moravskoslezském kraji tentokrát 8. srpna 2020 v odpoledních hodinách v Bohumíně. V jednom z panelových domů došlo k úmyslnému založení požáru, při kterém zemřelo celkem jedenáct osob – šest osob zemřelo přímo v bytě, kde došlo k požáru, pět dalších po skoku z okna.

Pětapadesátiletý Zdeněk Konopka, který měl konflikt se svou bývalou přítelkyní, se rozhodl chladnokrevně pomstít několika lidem. Ke svému činu se přiznal a 30. listopadu 2021 jej Krajský soud v Ostravě odsoudil k trestu odnětí svobody na doživotí.

Případ z Frenštátu i z Bohumína bude ale podrobně zmapován v samostatných reportážích. Je na místě u všech tří událostí vyzdvihnout nejen perfektní práci složek IZS na místě, ale také odhodlání týmu vyšetřujícího tyto zločiny, zdárně objasnit to, co se stalo. A není to zdaleka jen o kriminalistech, ale také o dalších profesích. A neméně důležití jsou pak zaměstnanci Krajského soudu v Ostravě, kteří se museli zabývat několika desítkami tisíc dokumentů v rámci obžaloby.  

Mohlo by se vám také líbit...