Aktuálně Ze života složek IZS

Odsouzení nebo obvinění, případně pak podezřelí, jsou hlídáni i v nemocnici

Možná vás, stejně jako mě, zaujala událost, ke které došlo ve Velkých Losinách na Šumpersku. V pátek 28. října přijali policisté na tísňové lince 158 informaci o tom, že v jednom z bytových domů ve Velkých Losinách ozývá křik. Na místo tak operační důstojník ihned vyslal policejní hlídku.

Zasahující policisté v chodbě dobu spatřili útočícího mladíka s nožem a tyčí. Jeho útok směřoval vůči muži ležícímu na zemi. Policejní hlídka několikrát vyzývala jménem zákona útočníka, aby svého protiprávního jednání zanechal. Muž nereagoval, v útocích pokračoval a v jednu chvíli svou agresi směřoval i vůči zasahujícím policistům. Jeden z policistů tak musel použít služební zbraň a postřelil útočníka do ruky. Ten však zběsile v útoku pokračoval dál, následoval tedy druhý výstřel do druhé ruky. Až to zběsilé jednání útočníka zastavilo.

Policisté ihned začali poskytovat první pomoc napadenému i útočníkovi. Na místo nechali vyslat i záchranáře. Napadený muž bohužel neměl šanci útok přežít. Vedoucí OOK KŘP Olomouckého kraje Jan Lisický na tiskové konferenci v pondělí 31. října uvedl k případu mimo jiné toto: „Útočník použil dva nože, které zlomil. Útočil i zlomenou tyčí od smetáku,“ také poznamenal, že útok byl velmi brutální.

Zasahující hlídky mimo jiné pomohly záchranářům naložit postřelené útočníka do sanitního vozidla. Včerejšího dne přišla informace o tom, že útočník při převozu do nemocnice zemřel. Důvod úmrtí napadeného i podezřelého určí nařízené soudní pitvy.

Podezřelí, obvinění i odsouzení jsou střeženi!

V tomto kontextu možná mnohé z váš napadne, co se děje, když takového nebezpečného pachatele převáží záchranáři do nemocnice a co se děje, když o něj následně pečují zdravotníci v nemocnici. Jakmile je podezření u osob páchající trestnou činnost na možnou nebezpečnost, jsou záchranáři doprovázeni policisty. V praxi tak jede jeden policista v sanitním vozidle, druhý pak jede ve služebním vozidle za sanitním vozem.

Pakliže je vazebně stíhaná nebo již odsouzená, je střežení pacienta v režimu Vězeňské služby České republiky.

Obdobně to pak funguje i v nemocničním zařízení. Střežení podezřelých či obviněných probíhá ze strany Policie České republiky, kdy takovou osobu střeží buďto policistky a policisté z obvodních oddělení, oddělení hlídkové služby nebo například pohotovostního a eskortního oddělení. Zdravotníci pak pracují s pacientem, který je v zájmu policie, za dohledu policie – z důvodu rizika napadení.

Naprosto stejným způsobem to funguje i v případě, že jede posádka ZZS do věznice. Pakliže je stav vazebně stíhané osoby či osoby odsouzené tak vážný, že musí být transportována posádkou ZZS do nemocnice, příslušník VS ČR je v sanitním vozidle. Další pak jede služebním vozidlem VS ČR. Střežení takové osoby pak probíhá i v nemocnici, avšak tato činnost je již v režii Vězeňské služby České republiky.

Mohlo by se vám také líbit...