Ze života složek IZS

Složky IZS cvičily zásah u výbuchu varny drog

Ve čtvrtek, 9. listopadu, proběhlo součinností cvičení složek IZS ve Středočeském kraji. V obci Houšťka u Staré Boleslavi v opuštěném areálu „Domova Kim Ir Sena“ došlo k výbuchu varny drog.

Cílem celého cvičení bylo ověřit spolupráci složek IZS v rámci určité typové činnosti, stejně tak spolupráci s orgány veřejné správy a také ověřit součinnost při provádění záchranných a likvidačních prací na taktické, operační a strategické úrovni řízení za použití všech dostupných ochranných prostředků pro tento druh zásahu.

Cvičení začalo simulovaným hovorem na tísňovou linku 150. Nahlášen byl vycházející kouř z opuštěné budovy. Operační důstojník na místo vyslal po předání informací od operačního technika JPO. První na místo dorazila JSDH obce Stará Boleslav, která se v té době nachází nedaleko v rámci kondiční jízdy.

Po průzkumu přivolání dalších JPO a ZZS

Při prvotním průzkumu velitel zásahu (v té době velitel družstva JSDH Stará Boleslav) zjistil, a následně předal tyto informace na KOPIS, že ve vnitř objektu to vypadá jako v drogové varně a na místě se nachází pět různě zraněných osob. KOPIS tak na místo žádá posádky ZZS Středočeského kraje.

Během záchranných a hasebních prací dojde k dalšímu výbuchu a následkem toho ke zranění pěti zasahujících dobrovolných hasičů. Strojník dobrovolné jednotky obce Stará Boleslav tuto skutečnost oznámí na operační středisko, které vyhodnotí informaci a povolává na místo události dotčené složky IZS dle typové činnosti STČ-17A/IZS Nález nelegální drogové laboratoře. Dostupné informace předá složkám mířícím k události,“ uvedl kpt. Ing. Tomáš Bakalář za HZS Středočeského kraje.

Po příjezdu dalších JPO a složek IZS je zřízen štáb velitele zásahu. V něm byli zástupci HZS SČK a dalších složek IZS. „Hasiči vybavení vhodnými osobními ochrannými prostředky poskytli předlékařské ošetření zraněným osobám, transportovali je z nebezpečné zóny, následně zajistili jejich dekontaminaci a pak je předali zdravotnické záchranné službě na třídící stanoviště. Tam byly osoby přetříděny podle charakteru zranění, ošetřeny a transportovány do zdravotnického zařízení (v rámci cvičení fiktivně). Policie České republiky ve spolupráci s Městskou policií Brandýs nad Labem – Stará Boleslav uzavřela místo zásahu před nepovolanými osobami a provedla dopravní uzávěry včetně regulace dopravy,“ dodal kapitán Tomáš Bakalář.

Spolupráce byla výborná!

Hasiči požár zlikvidovali jedním vodním proudem. Hasiči spolupracovali v nebezpečné zóně s kriminalisty a technikem SKPV. Hasiči se také postarali o následnou dekontaminaci všech osob nacházejících se v rizikovém prostoru a také dekontaminaci věcné techniky.

V rámci scénáře cvičení bylo také potřeba zřídit zázemí pro všechny zasahující. O to se postarala JSDH obce Šestajovice, která je předurčena pro zásahy spojené s ochranou obyvatelstva. Celé cvičení tak opět ukázalo, jak výborná spolupráce mezi složkami IZS je a také, jak probíhá spolupráce s krizovými orgány státní správy.

Cvičení se účastnili:

HZS Středočeského kraje: CHS Mladá Boleslav, HS Stará Boleslav

JSDH obcí: Brandýs nad Labem, Káraný, Stará Boleslav a Šestajovice

Policie České republiky včetně SKPV

Městská policie Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

ZZS Středočeského kraje

ORP Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Foto: HZS Středočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...