Hrdinové mezi námi Ze života složek IZS

Když pomáhat a chránit, tak i v civilu!

Sloužit u Policie České republiky a naplňovat policejní slogan „Pomáhat a chránit“ berou některé příslušnice a někteří příslušníci doslovně 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu a 365/6 dní v roce. Své o tom mohou vyprávět policisté z OHS Praha III. ale také příslušník SPJ KŘP MSK.

Policista z OHS Praha III se vracel z jedné své služeb domů, kdy v podchodu u metra Nádraží Holešovice zahlédl tři osoby, kdy jeden muž sprejoval tam, kde neměl. Dotyčný muž se rozhodl, že před policistou uteče, to se mu však nepovedlo. Za pomoci hmatů a chvatů sprejera dopadl, zadržel a předal svým kolegům ve službě. Jako „bonus“ hlídka zjistila, že dotyčný je v celostátním pátraní. Muž byl převezen na služebnu z důvodu podezření ze spáchání přečinu.

Další z policistů v době svého volna projížděl osobní vozidlem obcí Šestajovice. V jednu chvíli si všiml, že u kruhového objezdu došlo k dopravní nehodě. Jeden z účastníků se rozhodl, že z místa nehody ujede. Neujel… Policista v civilu dotyčného pronásledoval až do Klánovic, kdy celou cestu informoval své kolegy o pohybu vozidla. Po zastavení řidiče bylo policisty zjištěno, že řidič je pod vlivem alkoholu.

Policisté z OHS Praha III ale nejsou jedinými, kteří pomáhají a chrání ve svém volnu. Před pár dny, konkrétně na Den dětí, příslušník SPJ KŘM Moravskoslezského kraje zadržel během pár minut zloděje – ten kolo ukradl chlapci. Chlapec ihned celou událost, která se odehrála u jednoho ze stánků s rychlým občerstvením v Jablunkově, svému otci. S tím byl zrovna jeden z příslušníků SPJ. Ten se rozhodl, že bude sám pátrat v okolí po kole a zloději. Jen pár kilometrů ujetých po silnici I/11 u Bystřice spatřil policista muže na odcizeném kole.

Ve chvíli, kdy policista u podezřelého zastavil, dotyčný se rozhodl, že přeleze svodidla a bude pokračovat dál na kole po staré cestě. Jenže daleko neujel. Policista jej dostihl, zadržel a předal svým kolegům z OOP Jablunkov, kteří dotyčného obvinili z přečinu krádeže. Jelikož má zloděj bohatou trestní minulost, může za mřížemi strávit tři roky odnětí svobody. Kolo se během krátké chvíle vrátilo malému chlapci, který tak Den dětí měl nakonec radostný.

Policistky a policisté ale ve svém volnu nechytají jen zločince, ale také zachraňují životy. Mnozí jsou zapojeni v systému ZZS některých krajů a jsou First Respondery. Další chodí darovat krev, plazmu nebo jsou zapsáni v Národním registru dárců kostní dřeně.

Všem policistkám a policistům patří velký dík!

Foto: Policisté OHS Praha III, zdroj: PČR

Mohlo by se vám také líbit...