Ze života složek IZS

Různorodá práce na obvodech je mnohdy hodně zajímavá

Není to tak dlouhou, co vyšel v rámci představení zkratek v rámci IZS článek o tom, co je to OOP. A právě obvodním oddělení policie bych se dnes rád věnoval, neboť práce právě na obvodech/v Praze na místním oddělení je velmi zajímavá! Není nikterak jednoduchá, neboť policistky a policisté z obvodů musí znát téměř vše z práce u policie, ale je rozhodně zajímavá v tom, že nikdy nevíte, co budete ve službě dělat.

Na rozdíl od jiných hlídkových útvarů „obvoďáci“ velký čas tráví nad papírováním. Dokonce mají ve svých řadách na OOP tzv. „spisaře“, kteří se vyloženě zabývají spisy zavedenými na obvodních oddělení – jde o různé menší trestné činy, případně i ty větší, které může následně v rámci zákona převzít SKPV – a to buď z územního odboru, nebo v případě opravdu závažné kriminality SKPV krajského ředitelství. Další velmi důležitou součástí obvodních oddělení jsou i policistky a policisté, kteří jsou dozorčími. Ti tráví svůj čas na služebně a pracují s občany, kteří přicházejí na výslechy, k podání vysvětlení nebo oznámit trestné činy. Ve velké nadsázce, a teď se omlouvám všem, jde o takové prostředníky mezi jednotlivými příslušnicemi a příslušníky a samotnými občany. Je ale důležité zmínit, že v rámci jednotlivých krajů a i obvodních oddělení se práce liší – někde jezdí dozorčí i v rámci hlídky!

Práce všech začíná ale stejně – rozdělí se úkony, dozví se, co se dělo předchozí směnu, informují se o tom, kdo je hledaný, kdo se pohřešuje a kdo je v pátrání. Hlídka sloužící „venku“ se následně dle plánu vedoucích seznámí s tím, s jakým služebním vozidlem bude sloužit, jaké kontrolní body budou na daný den stanoveny a čemu se je případně potřeba věnovat.

Hlídková činnost, dopravně bezpečnostní akce, ale i nejrůznější pátrání

Samotná služba policistek a policistů, kteří slouží venku je velmi různorodá. Jak již bylo zmíněno, jsou předem dána některá místa, kde je třeba provádět kontrolu míst nebo kontrolní body, kde hlídka určitý čas stojí a dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Ale pozor! Operační důstojník hlídku může kdykoli vyslat na nejrůznější oznámení. Jednou vyjedou k nějaké lehké krádeži, jindy například k řešení občanských sporů, ale někdy jindy mohou zasahovat jako první u dopravní nehody, kde poskytují první pomoc zraněným osobám. Samozřejmě ale může dojít k incidentu, kdy jako první právě policistky a policisté z obvodních oddělení budou na místě, kde řádí ozbrojený pachatel. A tato, velmi často dvoučlenná hlídka, musí situaci zvládnout.

V rámci tragické události v Uherském Brodě a Poliklinice FN Ostrava se ještě více a více rozšiřovaly tzv. prvosledové hlídky. Největší množství prvosledových hlídek je právě na obvodních odděleních. Je třeba si totiž uvědomit, že Česká republika není jen Praha, Brno, Ostrava a další velká města, ale i „venkov“. Periférie, kde je jedna hlídka na velký počet obyvatel a velké území. Některá obvodní oddělení tak mají i prvosledovou hlídku – hlídka vybavena dlouhými střelnými zbraněmi, balistickou ochranou a dalšími nezbytnými prostředky a také znalostmi.

Obvodní policistky a policisté ale mají ještě jednu obrovskou výhodu – moc dobře ví, kde slouží, s kým pracují a kde mají jaké závadové osoby a oblasti, kde se takové osoby vyskytují. Když tedy například stojí v rámci kontrolního bodu a dohlíží na to, kdo kolem vozidla policie projede, najdou si velmi často osoby, které například mají zákaz řízení, nemají vůbec řidičské oprávnění nebo se o danou osobu zabývají z jiného důvodu.

Záchrana života, ale i vypátrání hledaných osob

V některých krajích v rámci výbavy mají obvodní oddělení i AEDéčky. Policistky a policisté jej umí naprosto perfektně využívat, navíc umí naprosto perfektně poskytovat první pomoc, a proto je leckde (příkladem může být Liberecký kraj) vyžádá operační středisko ZZS na poskytnutí pomoci s AED. Policistky a policisté tak mohou během své jedné služby klidně zachránit i třeba dva lidské životy.

K již zmíněným dopravním nehodám jsou také téměř vždy vysílané hlídky obvodních oddělení. Úkolem je pak na místě v prvních chvílích zabezpečit místo dopravní nehodě, poskytnout první pomoc, případně pak spolupracovat se složkami IZS a dalšími útvary policie. Obdobná spolupráce pak probíhá i v rámci trestných činů, kam vyráží taktéž obvodní oddělení.

Tím, jak policistky a policisté tráví poměrně velký čas v terénu, a před začátkem své směny se seznamují s hledanými osobami, si právě jejich hlídka může všimnout hledané či pohřešované osoby. Pokud je jejich podezření správné, probíhají další nezbytné úkony – eskortování na obvodní oddělení a další práce v rámci služby u policie. A právě na služebně policistky a policisté taktéž svůj čas tráví. Není to tím, že by měli nohy na hoře a pili kafe, ale tím, že i oni mají své spisy a i oni se musí zabývat stohy papíru. Na jakýkoli úkon či zákrok napíše policistky či policista úřední záznam, ale těch záznamů je mnoho. To někoho omezíte na osobní svobodě, tu někomu něco zabavíte a někdy jindy musíte napsat záznam na osobu na OPL při řízení motorových vozidel.

Práce policistek a policistů z obvodů je opravdu velmi různorodá a o jejich práci by šlo psát ještě velmi dlouhou dobu. Tomu, jak vypadá den policisty obvodního oddělení, se ale budeme věnovat jindy.

Téměř na závěr je třeba zmínit jedna podstatná věc. Obvodní oddělení „na venkově“ slouží téměř všude v jedné hlídce a další hlídky jsou vzdálené poměrně daleko. Mnohdy tak události řeší primárně a prvotně jedna hlídka. Než dojede ta další, je třeba o deset, patnáct minut déle.

Velký dík všem policistkám a policistům za jejich práci!

PS. Článek jsem zpracoval ze svých vlastních zkušeností s tím, že některá obvodní oddělení mají odlišné dělení funkcí a úkolů!

Mohlo by se vám také líbit...