Aktuálně

Při požáru střechy panelového domu v Praze byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu

Druhý květnový den byl po patnácté hodině vidět z mnoha míst Prahy hustý černý dým. Ten byl způsobem požárem bytu a následně i střechy jednoho z panelových domů na ulici Divišovská v Praze 11. Na začátku celého zásahu asi nikdo netušil, že dojde k vyhlášení až čtvrtého stupně požárního poplachu – tedy toho zvláštního.

V prvních chvílích na místo vyrazily tři profesionální jednotky a jedna jednotka dobrovolná. Po příjezdu na místo zásahu ale byly vyžádány další síly a prostředky. Požár se z bytu rozšířil do oblečení střechy, kdy rozsah požáru byl asi 50 x 50 metrů a nedařilo se jej delší dobu lokalizovat. V prvních chvílích zásahu bylo třeba evakuovat několik osob ze zasažených bytů.

Na místo postupně vyrazili hasiči ze všech deseti profesionálních stanic HZS Praha, čtyři profesionální podnikové jednotky, ze Středočeského kraje vyrazili k místu hasiči z požární stanice v Řičanech a na místě taktéž zasahovalo několik dobrovolných jednotek hasičů. Krom hasičů se na místě samozřejmě nacházeli policisté a z preventivních důvodů i záchranáři – ti na místo vyslali speciální vůz Fénix, inspektora provozu a posádku RZP – nikdo však nebyl potřeba ošetřit. Požár z výšky monitoroval i vrtulník LS PČR.

Na likvidaci požáru bylo nasazeno postupně deset vodních proudů, kdy zásah probíhal i z několika kusů výškové techniky. Z Petřin na místo vyrazili chemici, kteří monitorovali, zda se v ovzduší nenachází velké množství škodlivin v ovzduší. Na místě také bylo třeba měnit velké množství dýchacích přístrojů. Na místě zásahu byli přítomni i lidé z krizového řízení města.

V 17:34 došlo k částečnému střídání zasahujících hasičů. Šest minut po půl osmé došlo k lokalizaci požáru – oheň se tak již nešířil. Došlo k redukci sil a prostředků a během noci probíhalo další střídání hasičů, rozebírání střechy a dohašování ohnisek požáru. Během dnešního dne došlo k došetření celé události, kdy předběžná škoda je odhadnuta na 100 000 000 Kč a příčinou je nedbalost při svařování.

Velké poděkování patří všem zasahujícím hasičům, ale i policistům a záchranářům. Uznání pak patří veliteli zásahu, který celému zásahu velel!

Mohlo by se vám také líbit...