O složkách IZS Technika

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A proč je zajímavý? To se dočtete v pokračování textu. Územní odbor Rokycany sídlí na adrese Komenského 29 v Rokycanech, kde se také nachází centrální hasičská stanice tohoto ÚO. Samotná budova ÚO je památkově chráněnou budovou a společně s hasiči se v areálu také nachází Policie České republiky – konkrétně se zde nachází Dopravní inspektorát ÚO Rokycany.

Ve vedení ÚO je plk. Dr. Petr Špelina. Na územní ÚO Rokycany se nachází mimo jiné i část dálnice D5 a také bývalý Vojenský újezd Brdy, který je turisty velmi hojně navštěvován. Územním odborem vede i železniční trať vedoucí z Plzně do Prahy, kdy rokycanští hasiči mohou být vysláni i k událostem souvisejícími se železničním tunelem Ejpovice, který je sice na území ÚO Plzeň, avšak hranice ÚO jsou nedaleko od konce tunelu ve směru na Prahu. V rámci ÚO Rokycany se nachází nemocnice, výškové budovy, domy s pečovatelskou službou a další. Na západní straně ÚO Rokycany jsou hranice se Středočeským kraje, kdy hasiči z Hořovic velmi často spolupracují s hasiči z Plzeňského kraje – zejména pak při dopravních nehodách. Někdy se hasičské jednotky setkají i s JSDH Rožmitál pod Třemšínem a CHS Příbram.

CHS Rokycany

Centrální hasičská stanice Rokycany (kategorie C1) sídlí na již zmíněné adrese Komenského 29, kdy součástí stanice je i DI ÚO Rokycany. Ve vedení CHS je velitel stanice mjr. Ing. Tomáš Junek. V zásahovém obvodě stanice se nachází jedna jednotka kategorie JPO II, dvanáct jednotek kategorie JPO III a 19 JPO kategorie JPO V.

Zásahovým obvodem stanice teče významná řeka Berounka, vede zde již zmíněná dálnice D5 a železniční trať z Plzně do Prahy. Část zásahového obvodu je zalesněna s těžce přístupným terénem (Brdy) – s tím souvisí i dislokace lesního speciálu, část kopcovitá. U obce Klabava je vodní nádrž, dále po proudu je povrchový důl po těžbě železné rudy. Územím CHS vede i několik set kilometrů silnic I., II. i III. tříd. Oblast je průmyslově zemědělská, s tím souvisí i budovy s vyšším požárním rizikem. V Rokycanech je nemocnice, domov důchodců, výškové budovy, ale i zimní stadion, plavecký bazén, čistička odpadních vod a několik fotovoltických elektráren.

Technika na CHS Rokycany: CAS 20/3500/210-S2T Scania,CAS 20/4000/240-S2T Scania, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, CAS 15//2500/150-M3LP MB Unimog, RZA-L2Z VW Transporter, AZ 30-S1Z Iveco Magirus, TA-L1 Iveco Daily, čtyřkolka Can Am Traxter, VEA-L2Z Ford Ranger (VČ), VEA-L1Z Škoda Kodiaq (velitel PS), ANK-M1Z MB Atego, VA-L1Z Škoda Kodiaq (ZPP) a velitelský automobil pro ŘD ÚO.

HS Radnice

Hasičská stanice Radnice (kategorie P1) sídlí na adrese Pikova 424, kdy velitelem stanice je ppor. Bc. Josef Huml. Součástí stanice profesionální hasičů je i požární zbrojnice JSDH Radnice kategorie JPO II. V zásahovém obvodu stanice jsou dvě JPO kategorie JPO II, 5 JPO kategorie JPO III a 13 jednotek kategorie JPO V. Zásahový obvod stanice zahrnuje 30 katastrů obcí, čtyřicet kilometrů vodního toku Berounky a také dvacet kilometrů železniční tratě.

V zásahovém obvodě je množství lesů a hospodářských stavení. Nejčastějšími silnicemi jsou silnice II. a III. třídy. V době sezóny je kolem řeky Berounky navýšen počet osob. Oblast je často vyhledávána rekreanty, chataři a nejrůznějšími tábory. V obci Líbina je domov sociálních služeb, ve Zvíkovci je pak ústav sociální péče pro mentálně postižené osoby. Dále se nachází na území zásahového obvodu čtyři domovy pečovatelskou službou, solární parky a také základní škola v obci Radnice.

Technika na HS Radnice: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, OA Škoda Yeti

Zdroje informací: Katalog stanic HZS ČR, vlastní

Foto: HZS Plzeňského kraje


Partnerem článku je brašna na osobvěci pro složky IZS od RuStr51.

Mohlo by se vám také líbit...