Co dělat, když...

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do dýchacích cest – většinou tato událost nachází u malých dětí – novorozenců. Aspiraci cizího předmětu můžeme rozdělit dle skupenství – tuhá látka, tekutina, emulze a plyn.

Takovýto stav může být v případě, kdy není řešen, velmi závažný. Zajisté je velmi potřebné zavolat na tísňovou linku 155, kde vám velmi rychle zkušení lidé poradí, co v takové situaci dělat. Buďto bude třeba „donutit“ osobu ke kašli, případně, pakliže kašel nebude úspěšný, budete instruováni k poskytnutí buďto Gordonova manévru nebo Heimlichůvu manévru.

Gordonův manévr

Je prováděn u kojenců ve chvíli, kdy je kojenec při vědomí a dýchá. Tento manévr spočívá v tom, že dítě položíme tváří dolů na svoje předloktí. Hlava bude níže, než jeho tělo. Bude potřeba celkem pětkrát udeřit dlaní mezi lopatky dítěte (samozřejmě přiměřenou silou). Následně dítě volnou rukou položíme na záda. Budeme držet dítě dvěma rukama (sendvič) a provedeme celkem pět kompresí hrudníku takových, jaké provádíme při resuscitaci. Tento postup budeme opakovat do chvíle, než cizí předmět nevyjde ven či nedojde k bezvědomí dítěte.

Heimlichův manévr

Je prováděn u starších dětí nebo u dospělé osoby. Tato osoba musí být při vědomí a dochází ke spontánnímu dechu. Je třeba se postavit za osobu s aspirací cizího předmětu, obejmeme dotyčnou osobu rukama za její hrudník. „Pěstí“ pak uloženou na břicho v oblasti pupku a pětkrát stlačíme břicho rychlým pohybem směrem nahoru.

V žádném případě nikdy neprovádíme vyndání aspirovaného tělesa ručně! Mohli bychom tímto pokusem předmět „zasunout“ hlouběji do dutiny ústní. V každém případě je dobré opravdu volat na tísňovou linku 155, kde budete stále „pod kontrolou“ a nikdy na to vše nebudete sami.

Zdroje informací: WikiSkripta

Ilustrační fotografie

Mohlo by se vám také líbit...