O složkách IZS Technika

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Klatovy

Před několika dny jsme se v úvodním článku o Hasičském záchranném sboru Plzeňského kraje zaměřili na úvodní informace a také na Územní odbor Domažlice. V tomto článku se zaměříme na zajímavý Územní odbor Klatovy.

Územní odbor Klatovy sídlí na adrese Aretinova 129, kde se také nachází CHS Klatovy. Ve vedení územního odboru je hasič tělem i duší plk. Ing. Aleš Bucifal. V rámci ÚO Klatovy se nachází celkem čtyři hasičské stanice. V okrese Klatovy se nachází několik hlavních silničních tahů, několik železničních tratí a také malé i velké vodní toky. V okrese se také nachází NP a CHKO Šumava a několik ski areálů, se kterými souvisí velké ubytovací zařízení. V okrese Klatovy jsou také dvě zdravotnická zařízení, množství domovů důchodců a také objekty s vyšším požárním nebezpečím. Profesionální hasiči zde spolupracují mimo jiné i podnikoví hasiči NP a CHKO Šumava.

CHS Klatovy

Centrální hasičská stanice Klatovy (kategorie C1) sídlí na již zmíněné adrese Aretinova 129. Velitelem této stanice je již od roku 2011 mjr. Bc. Miroslav Marek. V zásahovém obvodu centrální hasičské stanice se nachází 13 JSDH kategorie JPO III a 65 JSDH kategorie JPO V. V zásahové oblasti CHS Klatovy se nachází několik budov s vyšším požárním rizikem, továrny, ale také domovy důchodců a také nemocnice v Klatovech.

Jednou z největších dominant je na náměstí v Klatovech Černá věz. Klatovy i okolí Klatov jsou velmi často navštěvované turisty. V oblasti kolem Železné Rudy se nachází NP a CHKO Šumava. V zásahovém obvodu stanice se nachází železniční tratě ze Železné Rudy do Plzně, z Klatov do Domažlic a Horažďovic předměstí. Stejně tak se v zásahovém obvodě stanice nachází hlavní silniční tahy, několik řek, kdy nejznámější je řeka Úhlava. Hasiči z této CHS vyráží na pomoc svým kolegům se speciální zásahovou technikou. V roce 2015 30. a 31. srpna zasáhl okres Klatovy silný vítr, který napáchal obrovské škody na majetku.

Technika na CHS Klatovy: CAS 20/4000/240-S2TTatra TerrNo (s Cobrou), CAS 30/9000/540-S3R Tatra 815-7, CAS 15/4000/400-S3LP MB Unimog, AZ 30-M1Z Iveco Magirus, VEA-L2Z Ford Ranger, RZA-L2R Ford Ranger, CAS 20/4000/240-S2R Tatra TerrNo (záložní vozidlo ÚO Klatovy), ANK-S2 MB Atego, ANK-S2 MB Atego, Traktor Zetor, AV 20-S3 Tatra 815, DA-L1Z Fiat Ducato, 4x VEA-L2Z Škoda Kodiaq (ZPP, ŘD ÚO, velitel PS, ředitele ÚO) OA Škoda Scala, KCH, KTE, KPV, KPPL, KEC, 2xKNA, KOD, přívěs s CO2, přívěs nákladní, přívěs pro práci na vodě.

HS Horažďovice

Hasičská stanice Horažďovice (kategorie P2) sídlí na adrese Loretská 235, kde je sídlo i JSDH Horažďovice. Velitelem této hasičské stanice je od roku 2004 npor. Mgr. Petr Papoušek.  V zásahovém obvodu stanice se nachází šest JSDH kategorie JPO III a 25 jednotek kategorie JPO V, stejně tak se v zásahovém obvodě nachází i JSDH kategorie JPO VI – Pfeifer Holz s.r.o. Horažďovicemi protéká řeka Otava, na které se nachází několik rizikových jezů. V samotném městě Horažďovice se nachází několikapatrová LDN, domov důchodců i základní a střední škola.

V Horažďovicích se pak nachází i plavecký bazén. V zásahovém obvodu stanice vede vytížená silnice I. třídy z Klatov do Strakonic a dále Českých Budějovic. Přes Horažďovice předměstí pak vede významná železniční trať vedoucí z Plzně do Českých Budějovic. A právě s touto tratí je spojen i náročný zásah, kdy se v roce 2015 při rekonstrukci stanice bočně srazily dva vlaky. Profesionální hasiči z Horažďovic poměrně často spolupracují s profesionálními hasiči ze Strakonic a Blatné, stejně tak i s JSDH v Jihočeském kraji.

Technika na HS Horažďovice: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, AP 27-S2 Tatra 815, ANK-S3 Praga V3S, VEA-L1Z Škoda Yeti, OA Volkswagen T5, Traktor Zetor, přívěs s CO2 a přívěs pro práci na vodě.

HS Sušice

Hasičská stanice Sušice (kategorie P2) se nachází na adrese Na Hrázi 1, kde sídlí i JSDH Sušice. Velitelem požární stanice v Sušici je od 1. prosince roku 2010 npor. Bc. Petr Ježek (mimochodem, jde o skvělého hasiče i velitele, kterého mají sušičtí hasiči – i hasiči z okolí – velmi rádi). Na území zásahového obvodu stanice Sušice se nachází 11 JSDH kategorie JPO III a 29 JSDH kategorií JPO V. V zásahovém obvodu stanice se pak nachází i jednotka NP a CHKO Šumava. Profesionální hasiči ze Sušice vyráží k zásahům až do Modravy, případně se pak potkají na hranicích Plzeňského a Jihočeského kraje kolem Kašperských Hor, Strašína a již zmíněné Modravy.

Zásahový obvod stanice Sušice je jeden z největších v rámci HZS Plzeňského kraje. Hasiči zasahují primárně v oblasti velmi kopcovité, ve které se nachází několik malý řek i řeka Otava. I v tomto zásahovém obvodu jsou na řece Otavě jezy, které mohou být v některých situacích nebezpečné. Zásahový obvod stanice je plný lesů. V Sušici se nachází nemocnice s LDN, několik domovů důchodců, několik výškových budov i areál bývalého Sola a dalších továren. Zásahovým obvodem stanice vede několik hlavní silničních tahů i železniční trať z Horažďovic předměstí do Klatov. Již několik let se podívá o postavení nové hasičské stanice, kde budou profesionální hasiči sami. Čas této stanice se již blíží. V roce 2015 29. března zasahovali sušičtí hasiči u pádu vrtulníku v nepřístupném terénu Modrava-Filipova Huť. Pilot bohužel pád nepřežil.

Technika na HS Sušice: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, CAS 30/4300/300-S3LP Tatra 815-7 4×4, AZ 30-M1Z MB Atego, VEA-L1Z Škoda Yeti, NA-L1Z Nissan Navara, Traktor Zetor a přívěs pro práci na vodě. Zajímavost k NA Nissan Navara: hasiči si tento vůz udělali dle svých přání, původně sloužil klasický Nissan u NP a CHKO Šumava.

HS Železná Ruda

Nejnovější hasičská stanice v Plzeňském kraji se nachází na adrese Královácká 31, kde je postavena krásná hasičská stanice, kde společně sídlí profesionální i dobrovolní hasiči. JSDH Železná Ruda je kategorie JPO II a JSDH Hojsova Stráž je kategorie JPO III. V Prášilech se pak nachází podniková dobrovolná jednotka NP a CHKO Šumava. Velitelem této hasičské stanice, která začala fungovat v roce 2018, je ppor. Patrik Soukup.

V zásahovém obvodě stanice se nachází primárně v horském terénu NP a CHKO Šumava, kde jsou husté lesy. Oblast Železnorudska je v létě i v zimě velmi turisticky navštěvovaná. Složky IZS zde často spolupracují s Horskou službou Šumava (a to i u dopravních nehod), stejně tak i s JSDH NP a CHKO Šumava – krom hasičské práce poskytují i první pomoc. V zásahovém obvodu stanice se nachází velké množství hotelů, základní škola, čerpací stanice i hlavní silniční tah z Klatov do Německa. U Špičáku se pak nachází téměř dvou kilometrový železniční tunel. Profesionální i dobrovolní hasiči ze Železné Rudy několikrát spolupracovali i s německými hasiči, kteří jsou opravdu „za humny“. Z důvodu nepřístupného terénu byla pro profesionální hasiče pořízena i šestikolka.

Technika na HS Železná Ruda: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, AZ 30-M1Z MB Atego, VEA-L2Z Ford Ranger, UA šestikolka Can Am Outlander a přívěs nákladní na převoz čtyřkolky.

V dalším pokračování tohoto článku se zaměříme na další územní odbor.

Zdroj informací: HZS Plzeňského kraje, Katalog stanic HZS ČR, vlastní

Foto: HZS Plzeňského kraje


Partnerem článku je brašna na osobní věci pro složky IZS od RuStr51.

Mohlo by se vám také líbit...