Technika Ze života složek IZS

Výbava vozidla RZP – přístrojová technika

Se zdravotnickým záchranářem Pavlem Svatoňem, který již delší dobu představuje práci záchranářů a zdravotníků na svém blogu, jsme si pro vás připravili krátké články. Společně s Pavlem se podíváme do sanitního vozidla výjezdové skupiny RZP, kdy nám Pavel představí, co vlastně vše společně s kolegyněmi a kolegy vozí. Je třeba však podotknout, že některé přístroje se mohou lišit od jiných krajů, avšak základ zůstává pořád stejný.


V rámci zdravotnické záchranné služby potkáme různé druhy vozidel. Svým vybavením se liší podle druhu určení. To, co má které vozidlo mít za výbavu nám ukládá zákon. My se v následujících článcích podíváme zblízka na vybavení vozu rychlé zdravotnické pomoci (RZP).

Posádku RZP tvoří vystudovaný zdravotnický záchranář a řidič vozidla ZZS, potažmo dva zdravotničtí záchranáři. Na místo události vyjíždějí s tzv. velkou sanitkou. Co všechno v ní můžeme najít vám popíšeme v následujících řádcích.

Přístrojová technika

Velmi důležitým přístrojem pro poskytování neodkladné přednemocniční péče je monitor vitálních funkcí (základních životních funkcí, pozn. autora projektu) s defibrilátorem. My mu odborně říkáme „televize“ nebo třeba „defík“. Tento přístroj dokáže monitorovat činnost srdce, zjistit hladinu kyslíku nebo i oxidu uhelnatého v krvi. Dokážeme díky němu „natočit“ diagnostické dvanáctisvodové EKG, abychom zjistili, zda je, nebo není vaše srdce v pořádku. Můžeme pomocí něho měřit krevní tlak, tělesnou teplotu nebo i množství oxidu uhličitého ve výdechu. Pokud je to nezbytné, můžeme pomocí defibrilátoru stimulovat srdeční činnost a v neposlední řadě podat defibrilační výboj při neodkladné resuscitaci. Veškeré informace jsme schopni telemetricky odeslat například do kardiocentra, kde si tak o pacientovi mohou s předstihem udělat obrázek.

Monitor vitálních funkcí

K měření krevního tlaku pak můžeme použit také klasický ruční tonometr, ke zjištění množství kyslíku v krvi nám poslouží i malý ruční pulzní oxymetr. Abychom mohli ihned zjistit hladinu krevního cukru, máme k dispozici glukometr a v některých případech se nám hodí i orientační alkohol tester.

Zleva: ruční tonometr, pulzní oxymetr a balení glukometru

Přenosná bateriová odsávačka nám slouží jak k odsávání zvratek nebo krve z dutiny ústní, můžeme ji ale použít i na odsátí vzduchu z vakuových dlah a matrace, pomocí kterých při úrazech imobilizujeme buď samotnou končetinu pacienta, nebo jeho celé tělo.

Přenosná bateriová odsávačka

K přesnému a kontinuálnímu dávkování léků používáme lineární dávkovač. Díky lineárnímu dávkovači můžeme nepřetržitě podávat například léky zajišťující celkovou anestezii pacienta, nebo léky, které pacientovi podporují krevní tlak.

Lineární dávkovač

Posledním přístrojem, který ve vozidle RZP najdeme je plicní ventilátor. Ventilátor jde do akce ve chvíli, kdy náš pacient nezvládá dýchat dostatečně, když je v bezvědomí a hrozí, že by mohlo dojít k neprůchodnosti dýchacích cest, nebo když je ho potřeba, vzhledem k jeho stavu, úrazu, bolestem, uspat. V té chvíli pacientovi lékař zajistí dýchací cesty a napojíme ho na ventilátor. Aby fungoval, potřebuje ventilátor ke své činnosti přísun medicinálního kyslíku. V sanitce máme proto dvě velké a dvě malé lahve právě s tímto plynem.

Ventilátor s lahví medicinální kyslíku, hadice do ventilátoru a hadice k pacientovi

A jaké další tlakové lahve vozíme a co dalšího můžeme v sanitce najít? Již nyní pro vás připravujeme druhý článek, ve kterém vám ukážeme další část sanitního vozu.

Text: Pavel Svatoň, úvod Martin Kramer

Foto: Pavle Svatoň, úvodní fotografie Martin Kramer

Mohlo by se vám také líbit...