Ze života složek IZS

Profesionální hasiči z Bystřice pod Hostýnem mají novou moderní stanici

Profesionální hasiči z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji sídlí v nových prostorech, kdy v moderní stavbě je zázemí pro více hasičů i techniku samotnou. Předávání nové hasičské stanice proběhlo v pátek 17. června. Adresa požární stanice je změněna již i na tomto webu a v interaktivní mapě je již taktéž přesunuta.

Slavnostního předání se účastnili politici, představitelé kraje, Krajského ředitelství HZS Zlínského kraje a Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Stavba nové stanice započala v listopadu roku 2020, kdy dodavatelem stavby byla firma První Key-Stav. Druhý květnový den roku 2022 byl vydán kolaudační souhlas a následně od desátého května se hasiči přesunuli společně s velitelem stanice do nové budovy požární stanice.

Foto: HZS Zlínského kraje

„Hasiči zde získali zejména prostornou garáž pro stále větší zásahovou techniku, sklady, zázemí pro jednotku, zahrnující školicí a odpočinkové místnosti, místo pro fyzickou přípravu, stravování, sociální zázemí a další prostory nutné pro zabezpečení akceschopnosti. Důležitou vlastností budovy je, že je postavena v tzv. pasivním standardu. Jde o druhou takovou stanici ve Zlínském kraji, která byla takto realizována za podpory z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu životního prostředí ve výši 13,361 mil. korun. Dalších 5 miliónů poskytl Zlínský kraj a pozemek bezúplatně převedlo město Bystřice pod Hostýnem do majetku Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Celkové finanční výdaje na stavbu přesáhly 72 mil. korun,“ uvedla tisková mluvčí por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

Na stanici zařazené do kategorie P1 slouží patnáct hasičů, kdy pět jich je na jedné směně. Společně s nimi na stanici slouží i velitel stanice. V rámci stavby bylo rozhodnuto o možném navýšení početních stavů na této požární stanici na 24 příslušníků (osm hasičů na směně, kdy kategorie stanice by byla P2) a velitel stanice.

Součástí slavnostního předávání stanice bylo hudební vystoupení Základní umělecké školy Bystřice pod Hostýnem. Zvláštní díky si zaslouží mladý trumpetista Jaromír Češka.

Mohlo by se vám také líbit...