Aktuálně Ze života složek IZS

VIDEO: Šumperští profesionální hasiči se loučili se svým kolegou

Před několika dny se hasiči z Centrální hasičské stanice v Šumperku rozloučili se svým kolegou ppor. Ing. Pavlem Bittnerem. Ten do civilu odchází po sedmadvaceti letech.

Pavel Bittner nastupoval k Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje v roce 1997. O pět let později byl Pavel Bittner velitelem odřadu hasičů z Olomouckého kraje pomáhajících při povodních v Praze. Tento zkušený hasič přes dvacet let sloučil jakožto velitel čety právě na centrální hasičské stanici v Šumperku.

První zásah v pozici velitele byl pro Pavla i jeho hasiče náročný. Z operačního střediska byl nahlášen požár vlečky u kravína. „Když jsme přijížděli na místo, tak mi z operačního hlásili upřesnění: Hoří ti celý kravín,“ říká v tiskové zprávě HZS Olomouckého kraje velitel Bittner. Tehdy mu ale do smíchu rozhodně nebylo. Hasiči museli evakuovat desítky vystrašených krav a zároveň provádět hasební práce.

Velitel čety má na helmě červený štítek. Video: HZS Olomouckého kraje

Nejtěžší zásah byl ale pro něj požár bytu v Šumperku. Hořící byt se nacházel v devátém podlaží. Byt byl velmi zakouřený a lidé se zároveň odmítali evakuovat. „Budova byla uvnitř složitě řešená, suchovod byl zanesený odpadky, takže se nedal použít, do některých míst jsme se museli vyloženě probít. Bylo to těžké,“ popisuje v tiskové zprávě velitel Bittner. Majitel bytu se rozhodl vylézt na parapet. Než došlo k ustavení výškové techniky, pomohl mu hrdinským činem soused, který mu zachránil život.

V rámci posledního výjezdu si kolegové pro tohoto zkušeného velitele připravili požár domečku. Jako bonus ale zasahoval u domečku se svými bývalými kolegy, se kterými trávil velký kus života. „Za Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje přejeme mnoho zdraví do další etapy života. A děkujeme za všechna léta ve službě,“ je závěrem uvedeno v tiskové zprávě por. Mgr. Lucie Balážové, tiskové mluvčí HZS Olomouckého kraje. My se k poděkování tomuto veliteli samozřejmě připojujeme. Za sedmadvacet let zachránil se svými kolegy nespočet životů a uchránil majetek za stovky milionů korun.

Foto a video: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...