Aktuálně

Banští záchranáři společně s hasiči a dalšími složkami IZS zasahovali v historickém dole Jeroným u Sokolova

Opravdu velmi náročnou práci mají za sebou profesionální a dobrovolní hasiči z Karlovarského kraje, bánští záchranáři z Mostu, USAR tým z Prahy a další složky IZS. V pátek, 12. ledna, kolem 15:30 byla na tísňovou linku hasičů oznámena mimořádná událost z dolu Jeroným u Sokolova.

Operační důstojník HZS Karlovarského kraje vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu (později byl vyhlášen z důvodu nasazení sil a prostředků z Prahy třetí stupe požárního poplachu). Na místo tak ihned vyrazily družstva hasičů ze všech centrálních stanic v kraji, dobrovolní hasiči z JSDH obcí Kynšperk nad Ohří, Březová, Horní Slavkov a Ostrov. O události byly informovány i další složky IZS včetně báňských záchranářů.

Na místě byl muž, který dle svých slov byl společně se svým spolupracovníkem v podzemí dolu ve chvíli, kdy došlo k náhlému zaplavení části dolu. Zatímco jemu se podařilo dostat se ven vlastními silami, druhý muž zůstal pravděpodobně v zatopené části. Komplikací byl špatný přístup k místu zásahu, událost se stala v neveřejné části dolu, kde nejsou prohlídkové trasy a příjezd ke vstupu je pouze po nezpevněné cestě, velmi obtížně sjízdné pro zásahovou techniku,“ uvedl hasiči HZS Karlovarského kraje v tiskové zprávě.

Zásah probíhal dlouhých deset hodin

Všechny technické prostředky hasiči k místu zásahu museli dopravovat za pomoci čtyřkolek, ihned v začátku byl na místo vyžádán i USAR tým z Prahy. Hasiči z USAR týmu jsou na tyto události cvičení a také mají speciální vybavení – například štěrbinovou kameru. Tam, kde se dva muži (pracovníci) nacházeli, nebyl druhý muž nalezen. Hasiči museli postoupit do prostoru, který zůstal zatopený.

Strategie zásahu byla i taková, že se začali připravovat k zásahu policejní potápěči, stejně tak se připravovali i potápěči báňský záchranářů a také Hasičského záchranného sboru Hlavního města Prahy. V té samé době se připravovalo odčerpání vody. To bylo ztíženo tím, že nebylo možné použít motorová čerpadla kvůli možnému udušení výfukovými plyny. Hasiči tak museli zajistit zdroj elektrické energie a došlo k použití elektrických čerpadel. Ještě předtím však bylo zapotřebí stabiliovat výdřevou část štoly, která hrozila uvolněním materiálu a závalem.   

Během necelých dvou hodin odčerpali vodu do hloubky tří metrů ze zatopené části, poté bylo nalezeno tělo pohřešovaného muže bez známek života. Hasiči provedli jeho vyproštění a transport z podzemí. Celý zásah trval deset hodin, v průběhu kvůli koordinaci mezikrajské výpomoci byl vyhlášený III. stupeň požárního poplachu. Komplikací byl nejen špatný přístup ke vstupu do dolu, omezené možnosti pohybu v podzemí a extrémně nepříznivé venkovní klimatické podmínky,“ dodali karlovarští hasiči.

Po celou dobu zásahu na místě byly také policejní hlídky a k místu dorazil i výjezd SKPV z ÚO Sokolov. Tento zásah složek IZS tak dokazuje, že nemusí jít ani o požár, aby práce hasičů byla u zásahu opravdu náročná. Stejně tak ukazuje, že báňské záchranáře budeme potřebovat ještě dlouhou dobu.

Na místě zasahovali:

HZS KVK ze stanic: Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Aš, Mariánské Lázně, Chemické závody Sokolov

HZS Praha – USAR tým

HBZS Praha a Most

PČR: potápěči, hlídky OOP, SKPV ÚO Sokolov

ZZS KVK

Foto: HZS Karlovarského kraje

Mohlo by se vám také líbit...