Aktuálně Technika

Nový rychlý zásahový automobil byl předán hasičům ze stanice Hořovice

Rychlé zásahové automobily Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, byť v některých krajích tuto výjezdovou techniku ruší, stále obnovuje. Nové „RZÁčko“ mají nyní v Hořovicích. Slavnostní předání proběhlo ve čtvrtek 30. listopadu.

Rychlé zásahové automobily jsou primárně určeny pro zásahy u dopravních nehod a k menším požárům dopravních prostředků. Vozidlo počátkem listopadu dodala na stanici Hořovice společnost Auto Eder, s.r.o., nahradilo pětadvacet let staré vozidlo s nájezdem 125 000 kilometrů. Nové RZA je na podvozku Volkswagen T6,1 4×4.

Krom vyprošťovacího nářadí a dalších věcných prostředků pro zásahy u dopravních nehod je vůz vybaven i nádrží na 138 litrů vody, pro hašení je určeno vysokotlaké hasicí zařízení. „Třímístné vozidlo je poháněno dieselovým motorem o zdvihovém objemu 1968 cm3 s výkonem 150 kW. RZA je dále vybaven pohonem 4×4, sedmistupňovou automatickou převodovkou a prvky aktivní i pasivní bezpečnosti. Stabilní jízdní vlastnosti plně naloženého vozidla zajišťuje vzduchové pérování Goldschmitt na obou nápravách,“ plk. Ing. Tomáš Hradil, ředitel Územního odboru Beroun.

Pořízení rychlého zásahového automobilu v hodnotě 2 880 375 Kč bylo realizováno v rámci téměř tříletého projektu financováním z mimorozpočtových zdrojů z prostředků měst Hořovice, obce Kublov a akciových společností Albixon, a.s., Českomoravský cement a.s., Buzuluk a.s. a Vápenka Čertovy schody, a.s., dofinancovaných mimorozpočtovými zdroji HZS Středočeského kraje,“ dodává plukovník Hradil.

V rámci předávání vozidla proběhlo i setkání příslušníků HZS Středočeského kraje Územního odboru Beroun. Předání se účastnili zástupci jednotlivých sponzorů a mimo jiné také ředitel HZS Středočeského kraje brig. gen. Ing. Miroslav Svatoš.

Pánové, ať vám dobře slouží!

Foto: HZS Středočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...