Ze života složek IZS

Ústečtí celníci zastavili dodávku s tunou závadného masa

Celní správa České republiky se při svých kontrolách zaměřuje nejen na osobní vozidla, ale také na nejrůznější dodávkové či nákladní automobily. Při jedné takové kontrole ústečtí celníci zastavili dodávku, kde bylo tisíc kilogramů kachního masa v nevyhovujících podmínkách.

Pakliže chce někdo převážet maso, musí jej převážet v určitých podmínkách – týkajících se například chladu. To však řidič vozidla nesplnil. K této kontrole došlo 23. listopadu kolem třinácté hodiny na dálnici D8 u exitu na Doksany. Vozidlo s českou poznávací značkou řídil čtyřicetiletý řidič cizí státní příslušnosti. „V nákladovém prostoru vozidla, ve kterém bylo v danou dobu 7°C, celníci nalezli v kartónových krabicích tunu kachního masa. Maso už bylo rozmrazené, jelikož vozidlo nebylo vybaveno chladírenským zařízením. Podle vyjádření řidiče vezl náklad z Berlína do Prahy,“ uvedl tiskový mluvčí Celní správy pro Ústecký kraj por. Jiří Nejedlý, DiS.

„Potraviny živočišného původu, u nichž je významně přerušený mrazírenský řetězec, nelze považovat za bezpečné. Celníci proto kontaktovali pracovníky krajské veterinární správy, do jejíž kompetence podezření z porušení veterinárních předpisů při přepravě živočišných produktů spadá. Veterinární inspektoři všechny rozmražené produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku. S přepravcem bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu dle zákona o potravinách hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun,“ dodal mluvčí Nejedlý.

Jako „bonus“ měl řidič u celníků evidovaný dluh. Neuhradil pokutu za dopravní přestupek ve výši 1 000 Kč, kterou pod hrozbou odebrání registrační značky musel doplatit. Jen ústečtí celníkům se podařilo od začátku roku odhalit pět případů špatné přepravy potravin živočišného původu v nevyhovujících podmínkách. Díky velmi dobré spolupráci celníků a veterinárních inspektorů se tyto špatně přepravované masa a podobně nedostanou do restaurací. A za to si celníci a inspektoři zasluhují velké poděkování!

Foto: Celní správa České republiky

Mohlo by se vám také líbit...