Ze života složek IZS

Hasiči se ve Zlínském kraji setkali s nevidomými a slabozrakými

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje pozval na konci října pozvání na Oblastní shromáždění nevidomých a slabozrakých z celé Moravy a Slezska. Na místo vyrazili hasiči z ÚO Vsetín.

Hasiči si připravili pro nevidomé a slabozraké preventivně laděnou besedu, při které řešili nadcházející zimní sezónu. Konkrétně šlo o probírání požárů komínů, ale také požárů způsobených v rámci vánočních svátků – svíčky, prskavky a adventní věnce. „Posluchačům bylo sděleno, jak důležitou roli zastává autonomní hlásič kouře, který při vzniku požáru dokáže okamžitě zareagovat a tím upozorní na vzniklé nebezpečí.  Po besedě hasiči individuálně odpovídali jednotlivcům na dotazy k tématům, která je zajímala,“ uvedla nprap. Ing. Anna Hubová, z oddělení prevence ÚO Vsetín.

Hasiči ale byli i na jiné přednášce pro nevidomé – a sice v hotelu Havlíček v Luhačovicích, kde nevidomí a slabozrací trávili čas na rehabilitačním pobytu. „Dopoledne navštěvovali procedury a na odpolední čas si pozvali odborníky z řad hasičů, policie, červeného kříže, sociálních služeb a mnoho dalších. Tito lidé se snažili posluchačům předat co nejdůležitější informace, které mohou ve svém každodenním životě potřebovat. Hasiči si připravili besedu s názvem „Mimořádné události v běžném životě“. Na místě panovala velmi přátelská atmosféra. Díky tomu se do besedy zapojili skoro všichni zúčastnění, kteří přispěli svými vlastními zážitky, jako byly například dopravní nehody, požáry v domácnosti, evakuace v hotelu a mnoho dalších pro ně nepříjemných zážitků. Vše jsme rozebrali a řekli si, co udělali v danou chvíli správně a čeho se příště raději vyvarovat,“ dodala nprap. Ing. Anna Hubová.

Hasiči se už nyní těší na další obdobná setkání. Stejně tak je třeba říci, že hasiči provádí taktická a prověřovací cvičení i v místech, kde se právě nevidomé a slabozraké osoby nachází. Hasiči se pravidelně také učí, jak pracovat při zásazích s osobami postiženými fyzicky či mentálně. V rámci některých akcí se také nevidomí a slabozrací, či jinak postižení lidé, vydají na hasičské stanice, kde si mohou prohlédnout zásahovou techniku a vybavení hasičů.

Foto: HZS Libereckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...