Co nebo kdo je to Proti zločinu!

Proč se nařizuje zdravotní pitva? A kdy se nařizuje soudní pitva?

Po úmrtí jedné ze známých osob novináři řeší, že policie nařídila zdravotní pitvu. Zdravotní pitvy však nejsou v obdobných situacích nic neobvyklého a rozhodně to nesvědčí o tom, že by se měla vyvolávat „senzace“ z takové situace.

Všeobecně musíme říci, že známe několik druhů pitev, které jsou ukotveny v Zákoně č. 372/2011 Sb. – Zákon o zdravotních službách. Jde o: pitvu obecnou, patologicko-anatomickou pitvu, a, ty více známé, soudní a zdravotní pitvu. Soudní pitvu nařizují orgány činné v trestním řízení a zdravotní pitva se provádí na základě rozhodnutí lékaře ohledávající tělo zemřelé osoby.

Policie NENAŘIZUJE zdravotní pitvu!

Je důležité zdůraznit, že zdravotní pitvu nenařizuje Policie České republiky, stejně tak soudní pitvu nenařizuje lékař provádějící ohledání lidského těla. Zdravotní pitva se provádí tehdy, kdy není známá příčina úmrtí dané osoby. Nejde tak o situaci, která by byla nějaká senzace hodná. Zdravotní pitva se provádí na Oddělení soudního lékařství, případně na Oddělení patologie nejbližší nemocnice.

Kdy se nařizuje soudní pitva?

Soudní pitva je nařizována orgány činné v trestním řízení – nejčastěji tedy policisty, respektive státním zastupitelstvím. Soudní pitva je nařizována v souladu s usnesením § 115 trestního řádu. Nařizuje se v případě, kdy vznikne důvodné podezření, že úmrtí nastalo v souvislosti s trestným činem. V rámci soudní pitvy se provádí i kompletní laboratorní vyšetření a je proveden lékařský zdravotní posudek – soudní lékař je tak soudní znalec.. Na soudním lékaři tak mnohdy je, aby se odhalila příčina násilného úmrtí.

Zdravotní pitva se někdy může změnit i na soudní pitvu. V takovém případě se zdravotní pitva ukončuje a jsou informovány orgány činné v trestním řízení.

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Vše je zjednodušeno. Zde nejde „o kuchařku pro pachatele“, ale jen představení pro veřejnost. V oblasti soudních a zdravotních pitvách hraje hodně proměnných.

Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Mohlo by se vám také líbit...