Aktuálně

Do hor šli s Aplikací Záchranka, ta pomohla se zjištěním polohy zraněné ženy

První zimní zásah mají za sebou horští záchranáři z oblasti Beskydy. Na vrchu Travný včera, 18. listopadu, došlo k úrazu ženy.

Pokud budeme mít letos v zimě výjezdy k samým takovým turistům, bude se nám pracovat dobře. První letošní zraněná turistka by mohla sloužit jako vzorový příklad, jak se mají lidé v krizové situaci zachovat. Všechno udělala ona i její kamarádi správně,“ říká jeden ze zasahujících záchranářů v rámci zprávy Horské služby.

Na dispečink Horské služby Beskydy informace o potřebě zásahu přišla po třinácté hodině. Ženě přivolali pomoc její kamarádi a to za pomoci Aplikace Záchranka. Horská služba tak věděla přesnou polohu, kde se skupina nachází. Žena utrpěla poranění nohy, kdy nebyla schopna dalšího pohybu.

Do hor v zimním a se Záchrankou!

Záchranáři na místo vyrazili se čtyřkolkou a sněžným skútrem, neboť v oblasti bylo cca. 30 centimetrů sněhu. „Než jsme dorazili, poskytli členové turistické skupiny ženě kamarádskou pomoc. Byli dobře vybavení a zachovali chladnou hlavu i v tom, že na místě zůstala pouze část skupiny a druhá část pokračovala v sestupu na chatu. Ženě jsme poskytli tepelný komfort, nohu jsme ji zafixovali do vakuové dlahy a převezli jsme ji na Visalaje, kde si ji do péče převzala ZZS Moravskoslezského kraje. Musím všech osm členů skupiny skutečně pochválit, protože byli dobře připraveni a správně na krizovou situaci reagovali,“ hodnotí postup turistů zasahující horský záchranář.

Je třeba upozornit, že na horách je již pravé zimní počasí. Potřeba je použít zimní obuv, nepřeceňovat své síly a hlavně být teple oblečen!

Foto: Horská služba České republiky

Mohlo by se vám také líbit...