Aktuálně Ze života složek IZS

Tabulka, která rozvířila vody zejména mezi hasiči na sociálních sítích

18. října 2023 se na facebookové stránce Moravské hasičské jednoty objevila tabulka ukazující škrty v rámci Státního rozpočtu pro rok 2024. MHJ dodala, že pro její činnost to bude téměř likvidační. Bohužel škrty se týkají i dalších zásadních oblastí souvisejících se složkami IZS.

V rámci sněmovního tisku 549/0, Vládního návrhu o státním rozpočtu ČR na rok 2024, se dají dohledat mimo jiné i tabulky ukazující právě rozpočet pro jednotlivá ministerstva. K vidění je také to, jaké finanční prostředky budou určeny pro jaké oblasti daného ministerstva. Je pravdou, že v oblasti podpory organizací působících na úseku požární ochrany, IZS a ochrany obyvatelstva a krizového řízení budou ubrány poměrně velké finanční prostředky – jde o 10 000 000 Kč – v rozpočtu je pro tyto účely určeno 14 500 000 Kč.

Pozitivním faktem naštěstí je to, že dotace pro Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí jsou ve výši 710 000 000 Kč. Znamená to tedy fakt, že na nová vozidla bude. Dalších 100 000 000 Kč poputuje na účelové investiční dotace výdaje Jednotek SDH obcí poskytované obcím prostřednictvím krajů a hl. m. Prahy z rozpočtu MV-GŘ HZS ČR. Problém ale bude patrně jinde…

Celá tabulka škrtů

Města „ostrouhají“

Velkým problémem je velké snížení finančních prostředků pro obce a města. V rámci programů prevence kriminality a prevence kriminality na místní úrovni města přijdou celkově o více jak 31 000 000 Kč. Všeobecně pak města přijdou i o další finanční prostředky sloužící mimo jiné i pro financování činnosti městských a obecních policií.

V současné době v některých městech a obcích stále chybí strážníci pro přímý výkon svého povolání na ulici. Bude otázkou, zda vlastně obce a města budou mít (zejména pak ty menší obce) na provoz vlastních městských policií a jak bude fungovat například činnost SDH v oblasti výchovy dětí.

Ministerstvo obrany „vyhrálo“!

Je otázkou, jak to vlastně bude od nového roku vypadat v rámci početních stavů u Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, Celní správy České republiky a také například u Vězeňské služby České republiky, ale také u Horské služby České republiky a Vodní záchranné služby ČČK. Ministerstva, pod která tyto složky IZS spadají, totiž mají celkově daleko měnší příjmy, než měly v současném roce.

Kde naopak byly finanční prostředky přidány, a to poměrně o dost, je oblast Ministerstva obrany. Ministerstvo obrany pro Armádu České republiky plánuje, respektive již i zrealizovalo, velké množství nákupů nové výbavy a techniky. Zda finanční prostředky půjdou přímo i na zvýšení platů samotných příslušníků Armády České republiky „v nejnižších patrech“, je otázkou.

Závěrem je potřeba ZDŮRAZNIT, že v době, kdy byl tento článek napsán, prošel návrh Rozpočtu pro rok 2024 prvním čtením PS PČR. Senát Parlamentu České republiky o návrhu ještě nerozhodl.

Mohlo by se vám také líbit...