Aktuálně Ze života složek IZS

Obava o lidský život, aneb chce být někdo zajímavý?

Přemýšlel jsem, zda tento příspěvek napsat, namluvit nebo vůbec neprezentovat. Rozhodl jsem se ale, že už jen kvůli slušnosti policistek a policistů, se kterými jsem přišel do kontaktu, musím svou zkušenost zveřejnit. Bohužel jsem se přesvědčil, že svět „internetových podvodníků“ je možná ještě zákeřnější, než se může zdát. A někdo se snaží být tak zajímavý, že pohřbí i žijící matku

Úvod zní, jako bych snad přišel o nějakou ohromnou finanční částku. Tak to naštěstí není. Přišel jsem ale vlastně o daleko více – o myšlenku toho, že opravdu jedna dívka potřebuje pomoci a je v možném nebezpečí života. Pojďme ale na začátek, který se datuje z mé strany do září 2022. Tehdy jsem poznal díky projektu Ze života IZS jednu „dívku“ mající obavu o život své kamarádky. Jelikož jsem dobrák od kosti a sám mám zkušenost s psychickými problémy, vím, jaké to je mít vážné zdravotní problémy, je mi blízké i onkologické onemocnění, řekl jsem si, že prostě té Kamile (Kamila je pravé křestní jméno reálné dívky) napíšu. Na Facebooku se v té době jmenovala Míša… Dali jsme se do „řeči“. Bylo to v rovině toho, jak má špatný život, jak je nemocná, trápí ji to a to a to. Jednoho dne v září mi napsala, že už jí nebaví žít (takové zprávy byly pravidelné) a umocnila to tím, že se neozývala. Nedalo mi to, poprvé jsem kvůli ní volal policii. Policie pomohla, ale nedozvěděl jsem se více. Možná škoda…

Před třemi dny se mi pak Kamila ozvala znovu. Napsala zprávu, zda si na ní pomatuji, že jsme jí s přítelkyní zachránili život. Tak jsem byl strašně moc rád, dokonce jsem zveřejnil příspěvek i na Facebooku, že to prostě má smysl. Bohužel jsme ale jeli opět ve stejných kolejích. Kamila, která má údajně onkologické problémy a která se ještě v září nechtěla léčit, se již léčí (?), ale stále má různé průpovídky o tom, jak ji nikdo nemá rád, jak ji někdo pořád omezuje kvůli nemoci a jak ji prostě již ten svět nebaví. Dobré, říkal jsem si, že se budu snažit pomoci. Kamila, která se na Facebooku toho času jmenuje Kimin Ka, má i různé profily na Twitteru a Instagramu, kde využívá falešné fotografie, se více a více propadala do nějaké části „temna“. Předevčírem z ničeho nic přestala komunikovat, před tím měla řeči typu, jak ji pořád někdo něco nakazuje, přikazuje, jak má blbou rodinu, jak tohle a tamto a že by bylo lepší, kdyby nebyla. Ano, už jsem přemýšlel, zda volat policii.

Nakonec jsem na 158 nevolal. Samozřejmě, že když se ona Kamila ozvala, tak jsem ji psal, že jsem se o ní bál a že jsem chtěl volat policii. To byla v „úžasu“, že někdo chce pomoci apod. Napovídala mi, kam ráda chodí, že má chytré hodinky, podle kterých lze najít a podobné věci. Včera jsme si opět psali a byli jsme pořád na stejné lodi. Volali jsme si. Opět měla řeči takového charakteru, že je pořád něco špatně, že tohle a tamto a že by bylo lepší, kdyby nebyla. Pak jsme si psali. Musel jsem ale pracovat, tak jsem ji napsal, že se ozvu až kolem 13. až 14:30. Odpověděla „To už tu nebudu“. Psal jsem ji, proč. Napsala mi „Tak“ a dva smějící smajlíky. Nechal jsem to být… Říkal jsem si, nebudu to řešit, protože mám své starosti.

Že by opět Kamila…?

V 16:02 najednou přišla zpráva na Watsapp, kdy mi psala nějaká kamarádka „Ela“, co se s Kamilou měla sejít ve 13:00 hodin v Olomouci. Na smluvený sraz Kamila nedorazila tak se o ní bojí. Samozřejmě jsem psal, ať zavolá na policii. Na to, že ona již na policii byla, ale že policie může vyhlásit pátrání až po 24 hodinách (je to lež!). Začalo mi to vrtat hlavou. Do toho ještě „Ela“ napsala, že se teď Kamila má motat v nějakých problémech, má deprese apod. Na policii prý ona volat nemůže, protože maminka by jí zabila.  

Volal jsem tedy na 158. Strašně milá paní hovor přijala. Odpovídal jsem na vše, na co jsem byl tázán a už policistce na tísňové lince to přišlo divné – už jen z toho důvodu, že taková dívka vůbec neexistuje. Měl jsem ale RČ oné Kamily – to byla totiž chyba od ní. Jednou v září mi poslala lékařskou zprávu, která nejspíše byla falešná, ale napsala do ní pravé rodné číslo. No nic, vše jsem policistce řekl a říkal jsem si, že jsem zase třeba pomohl zachránit lidský život.

O hodinu a půl k nám přijela policie. Musel jsem jet podat vysvětlení. A pak se začaly dít věci. Ze začátku se jeden policista choval stylem, jako bych si snad to celé vymyslel. Ale byl hodný a fajn. V průběhu, kdy jsem podával vysvětlení, se najednou ozvala maminka Kamily. Samozřejmě, že měla stejný hlas jako dotyčná dívka, po které jsem nechal pátrat. V té době jsem ale již věděl, že to není žádná Camilla Michaela, ale jen a pouze Kamila a příjmení záměrně nebudu uvádět. Lhala… Mladý a příjemný policista to vše slyšel, slyšel, jak si vymýšlí apod. Pak už jsem její hru ukončil. Řekl jsem, že vše vím… Večer mi přišla výhružná zpráva, jak ona půjde na policii apod. Tak já tedy čekám, kdy půjdu podat vysvětlení k obsahu zpráv, které jsme si psali – nepůjdu, je mi to jasné. A když půjdu, tak akorát bude důvod, aby policie řešila její lhaní…

Je to známá firma…

Už mě strašně zarazilo, když policistka na tísňové lince řekla, že dotyčná Kamila je známá firma. Ona Kamila se totiž na Facebooku, Instagramu apod. jmenuje Michaela. V průběhu podávání vysvětlení jsem měl možnost vidět pravou fotografii oné dívky a přišel jsem na to, že všechny fotografie, které posílá nebo ukazuje na Facebooku, jsou odcizené. Odcizené fotografie používá i velmi intimní – prý se léčí s leukémií, proto má na každé fotce jiné vlasy – paruky. Dotyčná Kamila o sobě tvrdí spoustu věcí – mimo jiné to, že pracovala jako záchranářka. Tvrdí o sobě, jak je strašně nemocná – to nedokážu vyvrátit, asi nemocná i je, ale trochu jinak…

…Nenapadlo by mě ale, a to jsem již kvůli ženám na internetu přišel o pěkný balík peněz (jo, jsem blbec), dělal jsem kvůli ženám strašné věci – dokonce jsem se pokusil i o sebevraždu (jo, jsem blbec, ale nestydím se za to), že někdo bude hrát tak na city s tím, že se chce zabít. Vůbec by mě nenapadlo, že bych někdy já zbytečně (a ještě k tomu dvakrát) zaměstnal řekněme třeba dvě desítky policistek a policistů, kteří musí řešit takové oznámení. Nenapadlo by mě vlastně vůbec to, že někdo bude krást fotky, krást příběhy reálných lidí, a snad posílat i falešnou lékařskou zprávu (protože by určitě nenapsal lékař do LZ nepravé jméno, ale pravé RČ), aby se snažil být zajímavý.

AKTUALIZACE: Hned v den vydání článku se odpoledne kolem patnácté hodiny ozývá kamarádka Kamily jménem „Sára“. „Sára“ pokračuje ve stejném duchu, jako psala Kamila. Tentokrát jde ale o to, že já dívce měl strašně ublížit, ona byla chudinka v jednu ráno na policii, musela jim na pomoc přijít právě ona Sára. Slečna Kamila se prý do té doby ještě vůbec z policie nevrátila a Sára po ní pátrá… Samozřejmě profil Sáry byl vytvořen před několika hodinami a fotky na FB jsou snad stažené z netu. Stejně asi jako ty, co má původní Kamila na profilu. Zda Sára existuje, netuším, ale dle mého soudu si se mnou psala opět Kamila. Jakmile jsem napsal, že její pomocí je tak akorát lékařská pomoc, opět došlo k blokaci.

AKTUALIZACE II: Den po vydání článku se mi ozval známý ze ZZS, který s dotyčnou Kamilou měl také tu čest. Tehdy (červen 2022) se vydávala za Vendy bojící se o svou kamarádku. Používala poměrně zajímavou konverzaci… Podotýkám, že známý ví i přesné pravé příjemní dívky. Takže již v červnu 2022 tato dívka v komentářích hledala někoho, komu by mohla psát.

Chtěl bych vás poprosit, dávejte si pozor na to, komu věříte. Nikdy bych netušil, že to napíšu, ale dávejte si pozor i na to, komu budete chtít volat pomoc. Pokud ale opravdu budete mít pocit, že někdo potřebuje pomoc, stačí pár slov, jeden telefonát, možná telefonát na tísňovou linku, abyste dotyčné osobě pomohli… Bohužel lidí s psychickými problémy přibývá, pokusů o sebevraždy taky, bohužel přibývají i ty dokonané. Myslete na to!

Závěrem, a napsal jsem to i na vedení KŘP MSK, chci i veřejně poděkovat ženám a mužům zákona, se kterými jsem přišel do kontaktu. Zároveň mě ale mrzí, že jsem je otravoval s něčím, co vlastně není takové, jak se původně zdálo.

PS. Je ve veřejném zájmu uvést tento příběh i s fotografií, podle které může někdo dotyčnou poznat.

PPS. Pozor, dotyčná má pravděpodobně více profilů a telefóncích čísel.

Mohlo by se vám také líbit...