Proč.. ?

Proč je důležité pravidelně doplňovat tekutiny?

Říká se, že voda je základem života – a říká se to oprávněně. Člověk vydrží bez tekutin dva až tři dny, následně dochází k úmrtí. Proč tomu tak je? A proč je třeba pravidelně tekutiny doplňovat? A jaké nápoje jsou dobré k dodržování pravidelného pitného režimu?

Padesát až šedesát procent (jiné zdroje uvádí šedesát až sedmdesát procent) tělesné hmotnosti tvoří voda. Ta je základem pro vnitřní rovnováhu organismu – ovlivňuje například hydrataci pokožky a hustotu krve. Voda se nachází v buňkách a v menší části v mezibuněčném prostoru. Vodu nalezneme v již zmíněné krvi, ale také ve svalech, kostech a dokonce i v zubní sklovině. Nejen proto je tak třeba vodu do těla pravidelně doplňovat. Dostatečný přísun tekutin do těla se liší dle ročního obdobní, věku i pohlaví. Zejména v létě je třeba vodu do těla doplňovat více.

Vůbec nejlepší tekutinou je pitná voda – ta nemá žádné kalorie a neobsahuje cukr – ten poškozuje zubní sklovinu. Doplňování tekutin má probíhat průběžně po celý den, kdy jsme aktivní, neboť ledviny nezvládnou zpracovat více než litr tekutiny za hodinu.

Zhruba dva a půl litru tekutiny vyloučíme za den

Lidské tělo nejen, že potřebuje přijímat tekutiny, potřebuje je i vylučovat. Naše tělo vyloučí za den zhruba dva a půl litru tekutiny močí, stolicí, ale také dýcháním a kůží. Ve chvílích, kdy cestujeme a jsou právě horké letní dny, je třeba tekutiny doplňovat častěji (v létě potem vylučujeme velké množství tekutin).

Správně bychom měli během jednoho dne vypít dva až tři litry vody. V době, kdy pociťujeme žízeň, dochází k prvnímu příznaku ztráty tekutin – v té době tělo ztratilo jedno až dvě procenta tekutin. Proto je třeba, abychom doplňovali tekutiny, jak již bylo zmíněno, pravidelně, a tím bychom neměli vlastně žízeň ani pocítit. Pokud byste chtěli spočítat, kolik tekutin máte přijmout za den (při běžných okolností), můžete použít fakt, že na každých patnáct kilogramů váhy má připadat půl litru tekutiny.

Nejvhodnějšími tekutinami k pravidelnému pitnému režimu patří již zmíněná čistá voda, minerální vody, ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a slabé čaje a bylinné čaje. Nevhodné jsou sladké limonády, mléko, kakao, kafe a všeobecně tekutiny obsahující kofein, cukr a alkohol.

Nepijete? Bude vás pravděpodobně bolet hlava

Pakliže pravidelně do těla doplňujete tekutiny, dojde u vás k únavě, bolesti hlavy, k osychání rtů a jazyku, vyloučením tmavě žluté moči a může dojít i k malátnosti, zácpě a tlakem v okolí žaludku. Pokud nedodáváte tělu dostatečný přísun tekutin dlouhodobě, může u vás dojít k selhání ledvin, které ovlivňují zmíněné vnitřní prostředí organismu. Řešením selhání ledvin je dialýza.

Je ale důležité poznamenat, že v případě průjmovitého onemocnění a zvracení je výdej tekutin z těla daleko větší. Tekutiny je tak třeba doplňovat pravidelně a dbát na správné dodání tekutin do těla. Je potřebné ale také zmínit fakt, že pokud máte pocit žizně i přes dodávání dostatečného množství tekutin, může jít o příznak onemocnění. Pokud tento stav přetrvává týdny, bylo by dobré kontaktovat svého lékaře.

Závěrem tak lze říci, že tekutiny jsou v našem organismu velmi potřeba. Tekutiny do těla musíme pravidelně dodávat! Pamatujte ale také na to, že ledviny zvládnou za hodinu zpracovat jen litr tekutiny.  

Mohlo by se vám také líbit...