Aktuálně

Náročné nedělní odpoledne pro složky IZS ve Zlínském kraji. Dva mrtví motocyklisté, jeden vážně popálený muž.

Hasiči, záchranáři i policisté v neděli, 4. června, odpoledne vyráželi do buchlovských kopců na silnici I/50, kde u obce Střílek došlo k tragické dopravní nehodě. Ještě předtím ale řešili vážně popáleného muže na Kroměřížsku.

Ke střetu dvou motorek vyslal operační důstojník HZS Zlínského kraje posádky ze stanic Morkovice-Sližany a Uherské Hradiště, společně s nimi na místo vyrazili dobrovolní hasiči JSDH Koryčany. Záchranáři na místo vyslali posádky RZP z výjezdových základen Morkovice-Sližany a Buchlovice, posádku RV z Uhersého Brodu a posádku LZS z Brna. Na místo vyrazili i policisté z Oddělení dopravních nehod, obvodního oddělení a výjezd SKPV.

Operátorky tísňové linky 155 instruovaly svědky události, kteří na místě pomáhali, k provádění resuscitace – šlo o telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci – TANR. Po příjezdu záchranářů na místo si převzali resuscitaci dvou osob. Bohužel i přes několik desítek minut trvající resuscitaci osoby na místě podlehly svým zraněním. Šestačtyřicetiletá spolujezdkyně utrpěla velmi vážná zranění, kdy po zaléčení a provedení neodkladných úkonů na místě události, byla letecky transportována do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Podezření bylo na poranění hlavy, hrudníku, pánve a ramene.

Hasiči na místě spolupracovali se záchranáři, střídali se v resuscitaci se zdravotníky, následně pomohli s transportem ženy do vrtulníku LZS a po zadokumentování dopravní nehody kriminalisty a dopravními policisty odstranili nečistoty z vozovky proudem vody.

,,Po vzájemném střetu a následném pádu na místě zemřeli řidiči obou strojů, spolujezdkyně jednoho z nich byla poraněna a transportována do nemocnice. Bližší okolnosti a přesná příčina jsou předmětem dalšího šetření kroměřížských dopravních policistů a kriminalistů. Silnice byla po několik hodin zcela uzavřena a policisté dopravu odkláněli na objízdné trasy,“ uvedl tiskový mluvčí PČR Zlínského kraje nprap. Petr Jaroš.

Posádka RV a RZP z Kroměříže ještě před touto nehodou vyrážely k další velmi závažné události. Přes Aplikaci Záchranka přijali operátoři informaci o muži, který při pálení klestí utrpěl vážné popáleniny obou horních končetin. Po zajištění na místě události, podání léků tišících bolest byl muž přivolanou posádkou LZS Olomouc přepraven do popáleninového centra ve FN Brno Bohunice.

Svědci dopravní nehody dvou motocyklistů u obce Střílek si zasluhují velké poděkování za to, že se snažili pomoci hned třem osobám. Leč se u dvou osob nepovedlo obnovit základní životní funkce, svědci udělali to důležité – začali resuscitovat. Díky!

Foto: HZS a ZZS Zlínského kraje

Mohlo by se vám také líbit...