Aktuálně Ze života složek IZS

Muž, který napadl zdravotnický personál v nemocnici v Českých Budějovicích, je stíhán vazebně

V pátek, 16. června, v odpoledních hodinách došlo k vážnému útoku muže s mačetou na zdravotnický personál psychiatrického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Devětadvacetiletý muž měl být na oddělení na návštěvě a v určitou chvíli došlo k útoku na personál oddělení – útočník zranil čtyři osoby. Ve stejný den při noční službě byli napadeni záchranáři ZZS Pardubického kraje.

Zranění utrpěly tři zdravotní sestry a zraněn byl také sanitář. Všichni se zapojili do zpacifikování pachatele, kdy na pomoc přispěchala i bezpečnostní agentura hlídající oddělení a areál nemocnice v Českých Budějovicích. Na místo po oznámení útoku vyrazily všechny dostupné hlídky Policie České republiky, kriminalisté a taky dvě posádky RZP a posádka RV ZZS JČK.

Bohužel zdravotní sestry a sanitář utrpěli sečná poranění, se kterými byli ošetřeni. Dle iDNES.cz byli všichni zdravotníci v neděli již v domácím ošetřování. Incidentem se začali zabývat i českobudějovičtí kriminalisté. Vyšetřovatel devětadvacetiletého muže z těžkého ublížení na zdraví a podal dozorujícímu státnímu zastupitelství podmět na vzetí obviněného do vazby. Okresní soud v Českých Budějovicích obviněného muže vzal do vazby a jeho stíhání bude probíhat vazebně.

Policisté zatím neupřesnili motiv útoku. Jisté však je, že díky reakci zdravotních sester, sanitáře a bezpečnostní agentury nedošlo ke zranění dalších osob. Právě kvůli takovým situacím právě personál nemocnic prochází pravidelně školeními, jak se zachovat v takových situacích. Zdravotníci jsou školeni nejen v sebeobraně, ale také v tom, jak předcházet takovým útokům.

„Chtěl bych ocenit obětavost a profesionální reakci našich zaměstnanců, díky nimž se podařilo útočníkovi zabránit v pokračování útoku. Důrazně odsuzuji dnešní neospravedlnitelný a brutální útok na zaměstnance nemocnice“, uvedl v tiskové zprávě Nemocnice České Budějovice její ředitel Milan Šnorek. Zdravotníci by měli být také oceněni vedením kraje.

Bohužel právě zdravotníci jsou často napadáni slovně a někdy, bohužel, i fyzicky. Problém napadení není však jen v nemocnicích, ale také v oblasti přednemocniční neodkladné péči. Například 16. června došlo k napadení posádky ZZS Pardubického kraje ze strany opilé ženy. Žena záchranáře několikrát kopnula. Vše se naštěstí obešlo bez vážných zranění záchranářů.

Foto: Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...