Ze života složek IZS

Při požáru mělnického sanatoria zasahoval i evakuační autobus

Ve čtvrtek, 16. listopadu, byl v 09:42 nahlášen požár v sanatoriu v ulici Českolipská v Mělníku. Oznamovatel nahlásil, že plameny jsou vidět v oblasti komína a skrz střešní krytinu pronikal kouř.

KOPIS HZS Středočeského kraje na místo v prvním sledu vyslal osádky cisteren a automobilové plošiny, z CHS Mělník a CAS z JSDH Mělník Mlazice. Současně byli o události informováni i policisté a na místo vyrazil i územně příslušný vyšetřovatel požárů z centrální hasičské stanice v Mladé Boleslavi. Profesionální hasiči z CHS Mělník byli na místě za šest minut od vyhlášení poplachu.

Velitel zásahu společně s ostatními hasiči i za použití výškové techniky zahájil průzkum. Velitel zásahu oznámil, že hoří střecha okolo komína dvoupodlažní budovy. Z rozkazu velitel zásahu byly na likvidaci nasazeny dva vodní proudy. Zároveň byla zahájena evakuace obyvatel domu. Velitel zásahu nechal vyslat na místo evakuační autobus ze stanice Slaný. Při dalším průzkumu bylo zjištěno, že požár se rozšířil i do půdního prostoru. „Hasiči proto začali rozebírat střešní krytinu, aby se dostali ke konstrukci krovu, kudy plameny postupovaly. Na chodbě sanatoria u vstupního prostoru bylo mezitím shromážděno dvacet osob včetně sedmi imobilních. Nikdo nebyl zraněn ani se nenadýchal kouře,“ uvedl Ing. Ladislav Holomčík.

Na místo zamířily další jednotky hasičů

Jelikož požár byl ve složitějším půdním prostoru a nedařilo se jej dostat pod kontrolu a bylo potřeba ochránit okolní budovy, nechal velitel zásahu v 10:22 vyhlásit druhý poplachový stupeň. Na místo tak byly vyslány JSDH obcí Cítov, Dolní Beřkovice, Kly, Liběchov, Střemy a z hasičské stanice Neratovice vyrazili profesionální hasiči.

„Krátce poté dorazil evakuační autobus, do kterého hasiči přemístili všech dvacet klientů sanatoria a také deset lidí z personálu. Po dohodě se zástupcem mělnické radnice byli všichni převezeni do jednoho z center pro seniory, kam s nimi jeli i dobrovolní hasiči z Cítova, aby jim pomohli s následným přesunem z autobusu. K urychlení přesunu byli na pomoc přivoláni ještě dobrovolní hasiči obce Želízy,“ dodal k požáru Ing. Ladislav Holomčík.

Aby došlo k lepšímu hasebnímu účinku, byla nasazena CCS Cobra a hasicí hřeby. Střešní konstrukce byla několika hasiči rozebírána za pomoci motorových pil. Po odkrytí střechy byly dále likvidovány skrytá ohniska. V 11:52 mohl velitel zásahu oznámit lokalizaci požáru. Byl snížen i stupeň požárního poplachu a některé jednotky se vrátily na své zbrojnice. Prostor byl následně prohledáván i za pomoci termokamer. Na místo byl povolán i statik, který zhodnotil stav budovy. Ředitel organizace zajistil pro zasahující hasiče občerstvení.

Zálohu na zbrojnici měli hasiči z JSDH Mělník Vehlovice – Chloumek

Ve 13:48 oznámil velitel zásahu likvidaci požáru. „Na objasnění příčiny vzniku požáru, kterou je předběžně technická závada, pak spolupracoval vyšetřovatel HZS Středočeského kraje s kriminální policií, hasiči jim při tom museli rozebrat další část střechy kolem komína. Škoda podle prvních odhadů přesáhne jeden milion korun, hodnota uchráněného majetku byla vyčíslena na deset milionů,“ uvedl Ing. Holomčík.

Zálohu pro profesionální hasiče z Neratovic tvořila JSDH Neratovice. Na místě tak zasahovali profesionální hasiči z CHS Mělník, CHS Mladá Boleslav (vyšetřovatel příčin požárů), HS Neratovice, HS Slaný (evakuační autobus) a JSDH obcí Cítov, Dolní Beřkovice, Kly, Liběchov, Střemy a Želízy.

Foto: HZS Středočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...