Aktuálně

Vážně zraněné ženě, která vjela přímo pod trolejbus, poskytovali první pomoc policisté z OHS Ostrava

Před pár dny hlídky OHS Ostrava a OOP Ostrava Hrabůvka zasahovaly u požáru v domu, odkud zachránili jednu osobu. Dnes jiná hlídka OHS Ostrava poskytovala první pomoc zranění ženě, která skončila pod kolem trolejbusu. Ostravě, kolem 07:30, došlo u křižovatky ulic Českobratrská a Přívozská k velmi vážné dopravní nehodě. Cyklistka (ročník narození 1971) vjela přímo pod trolejbus. Následně zůstala pod trolejbusem zaklíněná.

K nehodě okamžitě vyrazily všechny složky IZS – záchranáři s posádkou RLP z nedaleké výjezdové základny, profesionální hasiči ze stanice Fifejdy a také několik hlídek Policie České republiky včetně hlídky OHS Ostrava. Ta na místo dorazila během pár minut. Tito policisté vážně zraněné ženě, která utrpěla velkou krevní ztrátu, začali poskytovat první pomoc.

Policisté z OHS Ostrava provedli zaškrcení rány a poskytovali další první pomoc. „Dle prvotních informací jela cyklistka (r. 1971) po ulici Přívozská a zřejmě nerespektovala červené světelné signalizační zařízení a vjela do křižovatky, kde právě projížděl trolejbus. Nejdříve došlo k jejich střetu a následně žena na kole byla odhozena pod kolo trolejbusu, kde byla zaklíněna,“ uvedla pro Polar TV Eva Michalíková, tisková mluvčí ÚO Ostrava.

Posádka RLP z výjezdoví základny Ostrava IBC na místo dorazila po šesti minutách od převzetí výzvy k výjezdu. ,,Jednapadesátiletá žena byla v okamžiku příjezdu záchranářů při vědomí a základní první pomoc ji poskytovali policisté. Prvotní vyšetření ukázalo, že je zaklíněná pod vozidlem a utrpěla život ohrožující poranění dolní končetiny se značnou krevní ztrátou,“ uvedl mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Záchranáři u ženy zajistili žilní vstup, podaly léky tišící bolest byla žena za asistence hasičů a záchranářů vyproštěna z pod kola trolejbusu. Žena byla zajištěna pánevním pásem, krčním límce a byla uložena do podtlakové matrace. V sanitním vozidle došlo k uvedení ženy do umělého spánku a byly zajištěny její dýchací cesty. Po zajištění na místě byla žena ve vážném stavu převezena do traumacentra FN Ostrava.

Krom základních složek IZS na místo vyrazili i dispečeři Dopravního podniku Ostrava, kteří prováděli společně s policisty řízení dopravy (ze strany vozidel MHD) a také zadokumentování nehody.

AKTUALIZACE: Policisté z Dopravního inspektorátu Ostrava se obracejí na případné svědky dopravní nehody, nebo řidiče vozidel, ve kterých byly zapnuté kamery, aby se přihlásili policistům z DI Ostrava nebo zavolali přímo na tísňovou linku 158.

Foto: autor a Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...