Urgentní příjem je místem v nemocnici, kde dochází k předávání pacientů v těch nejzávažnějších zdravotních stavech, po úrazu, dopravní nehodě nebo třeba po cévní mozkové příhodě. Někdy je urgentní příjem označován jako EMERGENCY – jde o anglický výraz, který lze, mimo jiné, přeložit jako naléhavý případ.

Nejčastěji se na urgentní příjem dostanou pacienti ve větších nemocnicích, kdy prioritním pacientem je osoba se selháváním/selháním jedné nebo více základních životních funkcí, polytraumatizovaných pacientů a pacientů se sdruženými poraněními. Urgentní příjem si představte jako jednu velkou místnost s několika postelemi, kolem kterých je dostatek místa, ale také mnoho přístrojů – vypadá to obdobně, jako na ARO. Vlastně urgentní příjem je takové malé ARO, avšak na „urgentu“ probíhá stabilizování stavu pacienta, zjišťování důvodu zhoršení zdravotního stavu, úrazů apod. (a to pomocí odběrů krve, vyšetření, počítačových vyšetření aj.) a také zlepšení zdravotního stavu, respektive jeho stabilizace.

Na urgentním příjmu zpravidla pracuje několik zdravotních sester/zdravotnických záchranářů a určitý počet lékařů (někdy jde o lékaře z ARO, někdy z chirurgie, traumatologie). Každopádně není problém během krátké chvíle sehnat konzilium lékařů z potřebných oddělení. I proto je u těch nejzávažnějších stavů důležitá arizace pacienta ze strany ZZS. Pak na pacienta již čeká tým specialistů a po základních vyšetření může pacient již na operaci nebo například na katetrizační stál (tam někdy posádky ZZS pacienta přímo transportují).


V některých nemocnicích mají pak urgentní příjem samostatné pro dospělé pacienta a pro děti. Takové rozdělení naleznete například ve Fakultní nemocnici v Motole, kde je mnoho specializovaných klinik v rámci nejrůznější dětské zdravotní problematiky.

Fotogalerie/zdroj: FN Ostrava

Mohlo by se vám také líbit...