Co dělat, když...

Léto bez složek IZS – klíště

Kdo by to neznal, vydáte se na zdravotní procházku do parku, opalovat se k vodě nebo třeba jen půjdete po ulici. Doma přijdete na to, že si z procházky na sobě nesete cizopasníka v podobě klíštěte. Jak ho ale správně vytáhnout a jak postupovat?

Nejdůležitější je čas – čas od chvíle přisátí do chvíle odstranění. Způsobů, jak klíště odstranit, je vícero. Mimochodem, byť se klíště zakousne tak, že se dostane až ke krvi, my to necítíme. Je to z toho důvodu, že klíště jako takové má ve slinách látku, díky které je utlumena bolest.

Jak (ne)správně vytáhnout klíště?

  1. Připravte si chirurgické rukavice, desinfekci a pinzetu.
  2. Místo, kde je klíště přisáté, vydesinfikujte. NIKDY klíště nepokrývejte mastmi!
  3. Zhruba po pěti minutách klíště pinzetou co nejblíže kůži uchopte a opatrně s klíštětem kývejte. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ s klíštětem neotáčejte!
  4. Po vyjmutí klíštěte opět místo desinfikujte.
  5. Po dobu čtrnácti dnů místo, kde bylo klíště přisáto, sledujte. Pokud se v oblasti objeví červený flek, navštivte praktického lékaře!

Pakliže sami nemáte možnost klíště vytáhnout (špatně vidíte, nemáte nikoho na blízku), i v nemocnici na pohotovosti vám pomohou, ale v žádném případě si nevolejte záchrannou službu – ano, i takoví lidé, co chtěli dovést do nemocnice s klíštětem, jsou.

Články z rubriky Léto bez složek IZS vznikají za podpory Asociace samaritánů České republiky.

Zdroj úvodní fotografie: Wikipedie/James Lindsey 

Mohlo by se vám také líbit...