Ze života složek IZS

Souhra několika lidí vedla k záchraně života

Pakliže dojde k náhlé zástavě oběhu (NZO), je nezbytné co nejdříve tento stav rozpoznat, informovat o tom záchranáře na tísňové lince 155 a začít postupovat dle rad operátorky či operátora. Postupně budete nasměřováni k poskytování neodkladné resuscitace, kdy tento děj se nazývá v prostřední přednemocniční neodkladné péče TANR – telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. A právě i díky „TANRu“ stále žije padesátiletý muž ze Zlínska.

Byl začátek léta, když na tísňové lince 155 ve Zlíně zazvonil telefon. Rodina volala záchrannou službu, neboť se padesátiletému muži v obci Velký Ořechov zastavilo srdce. Operátorka na místo v průběhu hovoru vyslala posádky z Uherského Brodu a Zlína. O pomoc byli požádáni i hasiči. Na místo vyrazili místní dobrovolní hasiči, kdy JSDH Velký Ořechov má automatizovaný externí defibrilátor – AED.

Hasiči na místo přijeli ještě před příjezdem záchranářů. Převzali ihned resuscitaci a také připravili k analýze srdečního rytmu AED. Přístroj vyhodnotil, že je třeba podat výboj. Ještě před příjezdem posádek u muže došlo k obnově krevního oběhu. Po zajištění pacienta na místě byl muž přepraven na urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kdy byl předán i do péče týmu z kardiocentra.

„U tohoto konkrétního případu výborně zafungovala propojenost všech složek, která muži zachránila život: volající – operátor – dobrovolní hasiči coby first respondeři s přístrojem AED – záchranáři ZZS – kardiocentrum krajské nemocnice,“ uvedl náměstek léčebné péče ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer. Ten také dodal, že muž se těší se dobrému zdraví.

Tento konkrétní výjezd tak ukazuje, jak skvělé je využití systému First Responderů. Je ale velmi důležité připomenout, že v případě náhlé zástavy oběhu hraje roli každá sekunda a je potřeba neprodleně po zpozorování zdravotních problémů volat tísňovou linku 155. Pokud následně rozpozná operátorka či operátor náhlou zástavu oběhu, je třeba provádět resuscitaci. I vaše ruce tak mohou někomu zachránit lidský život!

Všem zapojeným do záchrany nejen tohoto muže patří velký dík!

A co je vlastně AED? To se dozvíte zde.

Mohlo by se vám také líbit...