Ze života složek IZS

Krev na palubě vrtulníku Kryštof 05 již pomáhá pacientům

Je to jen pár dnů, co byla přednemocniční neodkladná péče ze strany posádky Kryštofa 05 Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje posunuta ještě na vyšší úroveň. Lékař se záchranářem ještě na místě události, kam doletí, může podat plnohodnotnou krev. A krev již byla v několika případech pacientům podána. Více o této novince se dozvíte po kliknutí na tento článek.

V sobotu 20. srpna došlo kolem půl čtvrté odpoledne ke srážce vlaku s osobou nedaleko Jistebníku na Novojičínsku. Na místo po ohlášení události vyrazili drážní hasiči společně s profesionálními kolegy ze stanice Bílovec a družstvo dobrovolných hasičů ze Studénky. Dispečer zdravotnické záchranné služby na místo vyslal posádku RZP ze Studénky a posádku Kryštofa 05 z Ostravy. Posádka ze Studénky na místě byla během šesti minut od předání výzvy k výjezdu.

Posádky šestatřicetiletého muže nalezly vedle kolejiště několik set metrů za soupravou vlaku Pendolino, které muže srazilo. Při prvotním ošetření byla zjištěna porucha vědomí a vícečetná velmi vážná poranění horní a dolní končetiny, trupu a pánve. Již v první chvíli bylo známo, že pacient je v ohrožení života. Sehraný tým tak ihned začal postupovat v rámci základů přednemocniční neodkladné péče – došlo k zajištění vstupu do kostní dřeně, podání léků vedoucích k tomu, aby bylo možné zajistit dýchací cesty. Stejně tak došlo k naložení krčního límce a pánevnímu pásu.

Zranění muže byla taková, že došlo k velké krevní ztrátě. Lékař se tak rozhodl, že ještě před transportem pacientovi podá plnohodnotnou krev. Po podání krve došlo ke stabilizaci krevního oběhu muže. Muže pak záchranáři vrtulníkem přepravili vrtulníkem do FN Ostrava, kde byl muž předán do týmu urgentního příjmu.

Mohlo by se vám také líbit...