Co dělat, když...

Co dělat, když chci pálit biologický odpad na veřejném/soukromém prostranství?

S jarním počasím začíná „sezóna“ nejrůznějšího pálení biologického materiálu (tak zákon pojmenovává trávu aj.) na zahrádkách. S jarem tak ale začíná i sezóna pro hasiče. Požár – polní porost, tráva a Požár – lesní porost, případně pak odpad, ostatní. To jsou tři kategorie požárů, které budou v tomto období k často k vidění.

Ve chvíli, kdy začnete pálit trávu apod. na veřejném prostranství, měli byste mít pálení nahlášené hasičům – lze to udělat přes zavolání na KOPIS HZS kraje (číslo naleznete na webových stránkách), případně pak přes tuto webovou aplikaci. Pokud mít pálení nahlášené nebudete, hrozí vám pokuta. Vypalování trávy jako takové je pak úplně ZAKÁZÁNO!

Povinnost ohlašovat pálení se nevztahuje na fyzické osoby, které tuto činnost provádějí na svém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálení většího množství biologického odpadu (klestu, shrabaného listí a stařiny), je vhodné také ohlásit pálení na KOPIS HZS. Touto informací lze zabránit zbytečným výjezdům jednotek požární ochrany k domnělému požáru, který může nahlásit například soused,“ uvádí liberečtí profesionální hasiči na svém webu.

Pakliže budete nahlašovat pálení biologického materiálu, je třeba uvést datu a místo konání, jméno osoby, která bude pálení dozorovat, telefon na ní a dobu, jak dlouho bude pálení probíhat. Pakliže by někdo na linku tísňového volání oznámil v daném místě požár, operační důstojník bude vědět, že právě probíhá pálení. Může se stát, že vás bude kontaktovat, ale jednotky požární ochrany k vám nevyrazí.

Budete pálit biologický materiál na soukromém pozemku?

V rámci pálení biologického materiálu na vlastním pozemku musíte dodržovat následující pravidla:

  • Dodržujte povinnosti vyplývající ze zákona o ovzduší, dodržujte vyhlášky obce (nakládání s odpadem, požární řád obce aj.).
  • Při pálení musí být na místě osoba starší osmnácti let.
  • Oheň nerozdělávejte za pomoci hořlavých kapalin.
  • Při inverzi a silném větru pálení neprovádějte.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost od obydlí, aut a hořlavých materiálu.
  • Mějte u sebe jednoduché hasební prostředky (lopata, kbelík s vodou, písek).
  • Ohniště volte tak, aby všechen materiál shořel v době přítomnost dohlížející osoby.
  • Po ukončení pálení řádně uhaste ohniště. Prolijte jej vodou, v době sucha ohniště zkontrolujte i další den!
  • Pokud se pálení vymkne kontrole, okamžitě volejte na tísňovou linku 150 nebo 112!

Mohlo by se vám také líbit...