Co dělat, když...

Co dělat, když máte podezření na vykradení bytu/domu?

Květen je téměř u konce a blíží se letní měsíce. S létem je spojeno i cestování na dovolenou, které ale může při návratu skončit nepříjemný návratem. Jak byste se měli chovat ve chvíli, kdy se vrátíte před vykradený dům či byt?

Poškozené dveře, poškozený zámek či dokonce otevřené dveře, případně pak nepořádek v bytu (totéž platí i u oken) – to vše jsou náznaky toho, že někdo vaše bydlení vykradl. Byť to je v takové situaci těžké, pokuste se zachovat klid! Do obydlení NEVSTUPUJTE a IHNED volejte na linku tísňového volání – 158. Operačnímu důstojníkovi se představte, popište situaci, uveďte svou adresu a postupujte dle jeho rad – ale nebojte, policistky a policisté na tísňové lince se vás vždy budou ptát na vše potřebné a také vás poučí, jak se (ne)chovat do příjezdu hlídky policie.

Pokud byste již do bytu vstoupili, rozhodně na nic nesahejte, nic neuklízejte! Po příjezdu Policie České republiky dojde k zadokumentování místa trestního činu, budete vyzpovídáni – do protokolu uveďte vše, co by Policii České republiky mohlo pomoci – čím více odcizené věci popíšete, tím lehčí bude identifikovat je. Po odjezdu policie není od věci si udělat samostatně fotografie, přehled o tom, co vše je odcizeno, a pakliže máte obydlí pojištěno, obrátit se co nejdříve na pojišťovnu.

Jak se bránit proti vykradení?

  1. Pakliže odcházíte z obydlí, i třeba jen na krátkou dobu, zavírejte všechna okna a uzamkněte všechny dveře! V žádném případě neschovávejte klíče pod rohožku ani do květináče!
  2. Na zvonky, na schránce a na dveře si nedávejte vaše jméno s tituly. Tituly jsou krásné, avšak na zmíněná místa raději uveďte vaše příjmení v množném čísle!
  3. Nechlubte se v okolí, že jedete na dovolenou!  
  4. Pokud máte někoho blízkého, případně sousedy, kterým můžete věřit, poproste je, aby kontrolovali vaše obydlí! Vyvětrali, zalévali květiny, případně posekali trávník a podobně. Rozhodně se vyplatí vybírat schránku!
  5. Není od věci ani popřemýšlet o nějakém zařízení, které umožňuje průběžně rozsvěcet světla, aby se zdálo, že v bydlení se někdo nachází.
  6. Ku prospěchu věci je mít kvalitní zámky!

Závěrem je ještě jednou nutné zdůraznit, že v případě podezření na vykradení obydlí, v případě otevřených dveří, NIKDY nevstupujte do objektu a IHNED volejte polici. A na úplný závěr se hodí popřát vám krásnou dovolenou.

Mohlo by se vám také líbit...