Ze života složek IZS

Místo trestu od soudu dojde ke kázeňskému řízení

Jan Praveček, dozorce z Věznice Ostrov nad Ohří, je bez trestu od soudu! Odvolací soud zrušil roční podmíněný trest, který byl vyřčen Okresním soudem v Karlových Varech.

Pětačtyřicetiletý dozorce byl viněn z napadení pěstí vězněného muže. K incidentu došlo během jedné z listopadových směn roku 2021. Vězeň odmítl splnit pokyn dozorce – tomu měly „ujet nervy“ a došlo úderu pěstí.

„Jde o hraniční případ, který lze ale ještě vyřešit v rámci kázeňského řízení,“ konstatoval soudce Zdeněk Jaroš, kterým byl předsedou senátu Krajského soudu v Plzni. Dále uvedl, že obžalovaný dozorce neměl k napadení vězněného muže žádný důvod, proto by měl být exemplárně potrestán, avšak v rovině kázeňského řízení. „Existují legální instrumenty, jak si s problémovými vězni poradit,“ řekla při soudním jednání u Okresního soudu v Karlových Varech soudkyně Jaroslava Krůšková.

Nechtěl pracovat…

Incident se měl stát ve chvíli, kdy dvaadvacetiletý recidivista Petr Pěnkava odmítl splnit poyn, aby se vrátil do skladu a vykonával práci, kterou měl splnit. „Obžalovaný k němu následně přikročil, úderem pěstí jej udeřil do obličeje a smýkl s ním o stěnu a topení,“ píše se v obžalobě. Celý incident navíc natočila bezpečnostní kamera, kdy tyto záběry byly hlavním důkazem.

Bohužel, byť se to veřejnosti a orgánům činným v trestním řízení nezdá, práce za mřížemi rozhodně není za odměnu. Drtivá většina vězněných osob má různé průpovídky, narážky, neplní, co plnit má a podobně. Příslušnice i příslušníci, stejně tak i jejich kolegyně a kolegové v rámci občanského zaměstnání, mají leckdy práci opravdu náročnou.

Takové situace, jako byla ta v Ostrově nad Ohří, by se stávat rozhodně neměla, ale nemělo by se ale ani stávat to, že si odsouzené osoby/osoby vazebně stíhané, budou dovolat tak, že se to někdy nerovná ani tomu, co „předvádí“ drbani na ulici vůči policii.

Všem, kteří slouží vlasti, ve vězeňství velký dík za to, co děláte – držte se a držte hlavně své nervy na uzdě!


Mohlo by se vám také líbit...