Aktuálně Ze života složek IZS

Jedna paní povídala na sociální síti, že …

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, to samé by se ale dalo říci i o nejrůznějších sociálních sítích, respektive o některých jejich uživatelích. Bohužel se čím dál častěji setkáváme na Facebooku, Instagramu, ale v současné době i TikToku s nejrůznějšími nepravdami nebo polopravdami. A když jde o takové jednání v rámci nějaké mimořádné události, je na velký problém zaděláno.

Své by o tom mohli vyprávět policistky a policisté z Ostravy. V úterý 26. dubna došlo v Ostravě Porubě k zvlášť závažnému trestnému činu. Jistý muž měl dalšího muže napadnout kolem půl osmé ráno nožem na chodbě panelového domu a z místa útoku utéci. Pobodaný muž musel být ošetřen posádkami ZZS a přepraven do nemocnice. Podezřelého muže krajští kriminalisté z prvního oddělení Odboru obecné kriminality obvinili z pokusu o vraždu.

Jelikož ale došlo k útěku pachatele, na místo krom prvních třech hlídek postupně vyrazilo několik desítek policistek a policistů, a to včetně Speciální pořádkové jednotky a Zásahové jednotky KŘP MSK z Frýdku-Místku. Policistky a policisté vybavenými mimo jiné dlouhými střelnými zbraněmi a balistickou ochranou okamžitě začali propátrávat okolí místa činu. V blízkosti se nachází i škola, kdy v rámci preventivního opatření a z důvodu možného ozbrojení podezřelého muže došlo k prohledání i samotné školy a jejího okolí. V tu chvíli na Facebooku začala vznikat fáma, že snad mělo dojít k únosu některého z dětí. To však nebyla pravda! Podezřelý muž se nakonec sám přihlásil na linku tísňového volání 158 a během krátké chvíle byl zadržen hlídkou policie. Následně bylo opatření odvoláno a na místě pracovali jen kriminalisté a místo hlídala hlídka policie.

Mnozí lidé si bohužel neuvědomují, že jeden špatně zvolený komentář může znamenat vyvolání paniky a také za jistých okolností ke splnění skutkové podstaty přečinu šíření poplašné zprávy, za kterou hrozí i vězení! Proto prosím nikdy neberte vážně informace na sociálních sítích, dokud nedojde k potvrzení ze strany policie. Sledujte jen a pouze ty média, u kterých máte jistotu, že píšou pravdu. Případně, pokud máte možnost, a máte, neboť na Twitteru mít účet nemusíte, sledujte Policii České republiky právě tam. Policie na Twitteru informuje velmi rychle a to nejdůležitější se tam dozvíte téměř po pár minutách, co na dané problematice policie začne pracovat.

Taková poznámka pod čarou, o které mnozí ani nemusíte vědět. Policie České republiky spravuje své účty na Facebooku, Instagramu, YouTube, ale také právě na Twitteru. Zatímco první tři sociální sítě spravuje úzký počet osob, na Twitter má přístup každé tiskové oddělení Policie České republiky, takže informace z každého okresu České republiky mohou být v případě potřeby zveřejňovány.

Mohlo by se vám také líbit...