Ze života složek IZS

Prezident vyznamenal hrdiny i skvělé lékařky a lékaře

28. říjnový den je tradičně spojen se státním svátkem Den vzniku samostatného československého státu. Pravidelně v tento ten prezident republiky uděluje/propůjčuje nejvyšší státní vyznamenání. V rámci tohoto ceremoniálu bývají i oceňování osobnosti ze zdravotnictví a také ti, kteří slouží u složek IZS. Pravidelně jsou oceňováni i civilisté podílející se na záchraně života.

Nejinak tomu bylo i tento rok a je více než důležité si říci, kdo vlastně byl vyznamenán v rámci této oblasti. Celkově Kanceláři prezidenta republiky přišlo zhruba 400 návrhů na udělení státního vyznamenání, kdy několik z těchto návrhů se týkalo lékařů, příslušníků Policie české republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky, ale také osob podílejících se významnou měrou na záchraně lidských životů. Několik těchto osob bylo oceněno.

Hasič a policisté

Profesionální hasič, pprap. Pavel Farka

Příslušník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje byl oceněn Medailí Za hrdinství za příkladné chování při dopravní nehodě, ke které došlo 27. května 2022. Pavel Farka sloužící na centrální hasičské stanici v Českých Budějovicích jako techniky spojové služby jel z nákupu, když u obce Otěvěk všiml dvou osob pomáhajících u nehody motocyklisty. Paní Dita Steinbauerová – Baštová ještě s neznámým mužem již volala na tísňovou linku. Pavel Farka ze svého vozidla vzal lékárničku a ihned začal poskytovat první pomoc vážně zraněnému muži. Levá dolní končetina muže byla velmi ošklivě poranění – šlo o tepenné krvácení. Jedno škrtidlo se bohužel roztrhlo, druhé zajistila zmíněná Dita Baštová. Jelikož krvácení neustávalo, profesionální hasič Farka se rozhodl do třísel nacpat celou svou pěst, aby přímo zastavil tepenné krvácení. Pan pprap. Farka významnou měrou přispěl k záchraně života motorkáře, který sice přišel o nohu, ale žije.

Praporčíci Martin Salay a Jiří Štěpánek

Příslušníci Policie České republiky sloužící v Táboře převzali Medaili Za hrdinství za zásah u požáru ubytovny v Táboře na ulici Kpt. Jaroše. K požáru došlo 28. dubna v časných ranních hodinách. Jako první na místě události zastavili čtyři příslušníci Armády České republiky (čet. Pavel Beňo, čet. František Petr, čet. Radomír Němec, des. Jan Fuxa), téměř ve stejné době na místo přijela i hlídky z OOP Tábor. Policisté a vojáci společnými silami ještě s jedním civilistou pomohli evakuovat osoby, kterých v té době v ubytovně bylo 24. Někteří před požárem utekli sami, jiné museli policisté a vojáci vzbudit. Potřeba bylo vykopnout i dveře několika pokojů a dostat rychle pryč. Jednání policistů a příslušníků AČR trvalo pět až sedm minut. Ocenění na hradě převzali pouze příslušníci PČR. Vojáci i civilista byli oceněni již v červnu 2022 Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje.

Hrdina z řad veřejnosti

Petr Jirout v srpnu 2022 zachránil život dvouleté dívence, která spadla do řeky Chrudimky přímo z okna domu, kde žila se svou rodinou. V té době šel po mostě pan Jirout se čtyřletým synem Míšou. Během několika sekund rozeznal, že ve vodě se nenachází předmět, ale tělo malé dívky. Hrdina Petr zastavil kolem jedoucí automobil, řidiči dal telefon do ruky a informoval jej, aby zavolal na tísňovou linku s tím, co se děje, a zároveň mu pohlídal syna. Následně ze zhruba pětimetrového mostku skočil do řeky Chrudimky, ze které topící se dívku vytáhl. Na souši v té době batoleti poskytl první pomoc. Pan Jirout se při skoku do vody sám zranil, avšak zachránil život malé dívenky. Dívenka i on se ze svých zranění dostali. Při předávání Ceny Michala Velíška, a také při předávání dalších ocenění, pan Jirout říkal, že se jako hrdina necítí a takto by se měl zachovat každý.

Lékařky

Doc. MUDr. Věra Vávrová, DrSc.

Věra Vávrová byla oceněna Medailí Za zásluhy 1. stupně za to, že se dlouhá léta věnuje onemocnění cystická fibróza. Je dokonce zakladatelkou péče o děti s touto nemocí. V 60. letech se její zásluhou rozběhla diagnostika a péče o takto nemocné děti. Při své kariéře vybudovala multidisciplinární tým zabývajícím se dlouhodobým sledováním nemocných a také zavádění moderních léčebních metod do praxe.

Prof. MUDr. Helena Tlaskalová, DrSc.

Další lékařkou oceněnou Medailí Za zásluhy 1. stupně je Helena Tláskalová. Paní Tláskalová se věnuje imunologii. Zabývá se slizniční a vývojovou imunologií, věnuje se zejména bakteriím. Paní profesorka Tláskalová je autorkou či spoluautorkou více jak tří set publikací. Za svou celoživotní práci v oblasti imunologie získala několik odborných ocenění, kdy je například i nositelkou Zlaté medaile Univerzity Karlovy.

Lékaři

plk. v. v. prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc.

Lékař Vladimír Beneš se po absolvování Lékařské fakulty UK v Plzni rozhodl věnovat se oboru neurochirurgie (stejně jako jeho otec Vladimír Beneš a tomuto oboru se věnuje i třetí Vladimír Beneš – syn vyznamenaného prof. Beneše). Z Ústí nad Labem se pan Vladimír Beneš se postupně dostal až do pozice přednosty Neurochirurgické a později Neuroonkologické kliny Ústřední vojenské nemocnice v Praze a I. LF UK. Profesor. Vladimír Beneš se v rámci své praxe věnuje dlouhá léta problematice různých onemocnění v mozku. Věnuje se také vědecké práci a jemu a jeho týmům vděčí za život stovky pacientů. Oceněn byl Medailí Za zásluhy 1. stupně.

Prof. MUDr. Vladimír Staněk, CSc., FESC

Medailí Za zásluhy 1. stupně byl vyznamenán i lékař – kardiolog – Vladimír Staněk. Ten se celý svůj život věnuje oboru kardiologie. Dlouholetý přednosta Kliniky kardiologie IKEM stále ve svém oboru pracuje. V letech 1990 až 1991 dokonce celý Institut vedl. Pan Staněk vydal za svou kariéru kolem 400 vědeckých článků. Za své celoživotní dílo v oboru kardiologie získal v roce 2008 zlatou Libenského medaili České kardiologické společnosti. Během své kardiologické činnosti pomohl zachránit velké množství osob a „vychoval“ další své kolegyně a kolegy v oboru.

Prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D.

Dalším, kdo obdržel Medaili Za zásluhy 1. stupně, je i současný ředitel Masarykova onkologického ústavu, kde pracuje od roku 2004. Pan profesor Svoboda se ve své praxi specializuje zejména na nádory prsu, tlustého střeva a konečníku. Pan profesor Svoboda je také velmi aktivním lékařem v oboru výzkumu onkologických onemocnění. Vedl celkově devět grantových projektů, na několika dalších se podílel. Přispěl také k více než sta publikacím v odborných časopisech. Jeho životním mottem je: „Nikdy se nevzdávej,“ které v oboru onkologie je více než potřebné.




Všichni vyznamenaní si zaslouží velké poděkování za to, co vše pro ostatní udělali. Ať už jde o pana Petra Jirouta, příslušníky PČR a příslušníka HZS ČR nebo zmíněné lékařky a lékaře, zaslouží si obrovské uznání.  

Foto: Pražský hrad

Mohlo by se vám také líbit...