Technika

AZ/AP – výšková technika

Automobilový žebřík nebo automobilová plošina je speciální požární technika určená pro technické i hasební práce ve výškách. Výšková technika se pak využívá i k evakuaci osob z výšky nebo také k záchraně zvířat. Stejně tak používají výškovou techniku i hasiči – lezci.

Automobilové žebříky i automobilové plošiny máme u hasičů označeny AZP/AP a za tím dvě čísla – v praxi to vypadá takto – AZ 30, AP 27. Číslo za zkratkou označující techniku určuje výšku, do které je schopna výšková technika zasahovat. Většina výškové techniky pak má možnost i připojení k vodnímu proudu, kdy hasební zásah může probíhat z výšky.

Nejčastěji se u HZS České republiky, případně HZS podniků, stejně tak u některých JSDH obcí či podniků vyskytuje právě výšková technika s dosahem sedmadvacet metrů, respektive třicet metrů. Jsou ale také žebříky i plošiny, které dosahují i do výšky čtyřiceti či více metrů. Také můžeme výškovou techniku rozdělit na techniku, která má tzv. „koš“, a která ji nemá. V koši je pak lepší práce pro hasiče i evakuaci osob.

AZ 30 na podvozku MB Atego HZS Plzeňského kraje PS Sušice
AZ 37 na podvozku MB Econic focen na centrální stanici HZS HMP.
AP 27 na podvozku Tatra 815 HZS Plzeňského kraje PS Domažlice.
AZ 30 s košem na podvozku MB Atego HZS Plzeňského kraje PS Domažlice.
AZ 30 a AZ 52 foceny v areálu ještě bývalé holešovické stanice v Praze.
AZ 53 na podvozku MB Arocs focen na centrální stanici HZS MSK Ostrava Zábřeh. Jedná se o jeden z největších žebříků v České republice.

Mohlo by se vám také líbit...