Aktuálně

Ocenění od generálního ředitele HZS ČR převzali i stateční civilisté

V pondělí 28. listopadu hostilo Národní muzeum v Praze slavnostní událost, při které došlo k předání celkem osmdesátinou ocenění. Generální ředitel HZS České republiky generálporučík Vladimír Vlček neocenil jen a pouze příslušníky a občanské zaměstnance HZS České republiky, ale také některé další civilní osoby.

„Udílení medailí Hasičského záchranného sboru České republiky patří mezi nejvýznamnější události roku. Mezi oceněnými jsou každoročně kromě hasičů i osobnosti z oblasti státní správy a samosprávy, politiky, IZS či z jiných oborů, které spolupracují s HZS ČR, nebo se podílí na pomoci druhým,“ uvedla kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS. tisková mluvčí HZS ČR.

Vladimír Vlčkem v rámci celého aktu poděkoval šem za jejich obětavou práci, odvahu, osobní nasazení a také za to, že slouží vlasti. „Těší mne, že se dnes mohu setkat s tolika významnými, výjimečnými a odvážnými lidmi, kteří neváhali pro záchranu životů nasadit svůj vlastní, kteří mají velké zásluhy na tom, že v naší vlasti žijeme v bezpečí, a těmi, kteří dlouhodobě spolupracují s Hasičským záchranným sborem,“ uvedl Genpor. Vlček.

Nejvýznamnějším oceněním – medailí Za statečnost – byli oceněni v tomto roce nstržm. Robert Daniel, pprap. Pavel Farka, David Hrůza, Jan Svoboda a Vojtěch Šuba.

Hasiči, řidič trolejbusu i kominík se synem byli oceněni za statečnost

Nstržm. Robert Daniel byl v rámci svého volno svědkem záchrany tonoucí osoby v řece Vltavě u kempu Branná. Příslušník HZS Jihočeského kraje převzal kontrolu nad situací. Malá dívka byla instruována, aby volala na tísňovou linku 155 – s dalšími lidmi bohužel nebylo možné komunikovat, neboť byli sluchově postižení. Díky resuscitaci se Danielovi povedlo muže po několika minutách oživit. Muže si převzala posádka ZZS JČK a LZS z Českých Budějovic.

nstržm. Robert Daniel

Pprap. Pavel Farka sloužící též u HZS Jihočeského kraje byl svědkem ve svém volnu svědkem nehody osobního automobilu a motorky. Těžce zraněnému motocyklistovi ihned začal poskytovat první pomoc, která spočívala především v zastavení tepenného krvácení vlastní rukou, neboť škrtidlo v tomto případě nebylo účinné. I díky velmi kvalitní první pomoci motocyklista přežil.

prap. Pavel Farka

David Hrůza, řidič tramvaje u Dopravního podniku města Brna projížděl jednoho brzkého rána se služební tramvají, když v blízkosti ulice Náměstí 28. dubna uviděl požár rodinného domu. Požár ohlásil ihned na tísňovou linku hasičů a sám se vydal vyvést dva seniory z domu a vytlačil jejich vozidlo na ulici. Pro záchranu života druhých riskoval svůj život.

David Hrůza

Jan Svoboda byl v nočních hodinách na hrázi přehradní nádrže Mšeno u Jablonce nad Nisou. V jednu chvíli uviděl topící se dívku. Neváhal a do chladné vody za dívkou skočil. Bezpečně ji zachytil, držel ji nad hladinou až do chvíle, kdy přijely na místo složky IZS.

Jan Svoboda

Vojtěch Šuba společně se svým synem Vojtěchem v Lipníku nad Bečvou čistil komín rodinného domu. Když kominík ukončil své práce, uslyšeli otec se synem tlumený výbuch. V nedaleké ulici hořel dům. „Ze všech oken domu se valil černý dým a šlehaly až pětimetrové plameny, které se rychle se šířily. Na balkóně domu stál muž se psem. Muž chtěl v panice seskočit. Oba Šubovi k balkónu rychle přistavili žebřík, starší z nich pak snesl psa a pomohl obyvateli domu do bezpečí. Prostor kolem hořícího domu byl velmi nebezpečný, praskala skla a z objektu padaly kusy pevného materiálu. Přesto se oba Šubovi do záchranné akce, která trvala zhruba 5 minut, bez váhání pustil. Díky jejich včasné reakci a rozhodnému jednání byl zachráněn mladý muž i jeho čtyřnohý přítel,“ uvedla tisková mluvčí Pavla Jakoubková.

Vojtěch Šuba

Krom medailí Za statečnost bylo uděleno 7 medailí 7 medailí Za zásluhy o bezpečnost, 20 Čestných medailí a 7 Plaket MV-GŘ HZS ČR. Závěrem převzalo třiačtyřicet příslušníků HZS ČR medaile Za věrnost I. stupně.

Všichni vyznamenání si zaslouží obrovské uznání a velké díky. Upozornit je hlavně třeba na činy civilních občanů, kteří mnohdy na úkor svého bezpečí zachránili lidské životy! Mnohokrát děkujeme všem statečným!

Foto: HZS České republiky

Mohlo by se vám také líbit...