Ze života složek IZS

Padli při boji v Afghánistánu

Tento rok si připomínáme čtvrt století od ničivých povodní z Čech, Moravy a Slezsku. Na postižených místech pomáhali i příslušnice a příslušníci Armády České republiky. A to mnohdy i ti, kteří již nejsou mezi námi. Pojďme si dnes připomenout osudy pětice padlých vojáků, kdy dnes od tragického útoku atentátníka uplynulo osm let.

Pětice vojáků odjela na misi od svých rodin a od své pravidelné činnosti na svém útvaru. Jeli na základě ochoty, ale také na základě rozkazu. Částečně věděli, do čeho jdou. Nevěděli však, kdy na ně zaútočí nějaký atentátník – a to se bohužel stalo v Bagramu. 8. července roku 2014 zahynuli krom našich vojáků i civilisté.

Kdo byli vojáci padlí v misi?

Štábní praporčík i. m. Jan Šenkýř
Foto: Armáda České republiky

Jan Šenkýř se narodil v roce 1975 v Hradci Králové. Původním povoláním byl strojní mechanik. V rámci služby u Armády České republiky absolvoval jedinou misi, na kterou odjel společně s kolegy 11. dubna 2014 jako starší řidič – specialista 2. strážní roty BAF. Bohužel domů se živý již ke své rodině nevrátil.

Štábní praporčík i. m. Libor Ligač
Foto: Armáda České republiky

Libor Ligač se narodil v roce 1981 v Rychnově nad Kněžnou. Původním povoláním byl automechanik. V rámci služby u Armády České republiky absolvoval dvě mise v Afghánistánu, kdy na poslední misi svého života působil jako starší operátor 2. strážní roty BAF.

Štábní praporčík i. m. Ivo Klusák
Foto: Armáda České republiky

Ivo Klusák se narodil v roce 1980 v Jičíně. Jeho původním povoláním byla truhlařina. V rámci své služby u Armády České republiky absolvoval celkem šest zahraničních misích. Životem zaplatil v Afghánistánu jako starší řidič-specialista 2. strážní roty BAF.

Štábní praporčík i. m. David Beneš
Foto: Armáda České republiky

David Beneš se narodil v roce 1986, kde se jeho civilním povoláním stal technik požární ochrany. V rámci své služby u Armády České republiky absolvoval celkem tři zahraniční mise. Na svou poslední misi odjel jakožto starší řidič-specialista 2. strážní roty BAF.

Štábní praporčík i. m. Jaroslav Lieskovan
Foto: Armáda České republiky

Jaroslav Lieskovan se narodil v roce 1975 v Jeseníku. V civilním povoláním byl strojní mechanik. Za svou kariéru profesionálního vojáka působil celkem v osmi zahraničních operacích. V rámci své poslední mise v Afghánistánu, kde byl celkově nasazen čtyřikrát, utrpěl těžká zranění. Byl přepraven do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde na následky zranění týden později od útoku umírá.

Černý den pro Armádu České republiky

Tato pětice mužů, kteří se rozhodli, že budou svůj život obětovat pro život dalších daleko od svých rodin, tragicky zahynula rukou sebevražedného atentátníka. 8. červenec roku 2014 se navždy zapsal do historie Armády České republiky jako nejčernější den. Tato pětice chlapů byla právem několikrát vyznamenána nejvyššími státními vyznamenáními.

Tato pětice však bohužel není jedinými muži, kteří zahynuli v rámci zahraničních misích daleko od rodin. Byť někdo bude možná namítat, že se nejedná o hrdinství, měl by si takový člověk uvědomit, že tito muži nezemřeli v přímém boji a takovýto osud může, bohužel, potkat i vojenské lékaře, zdravotnické záchranáře a sestřičky, kteří do zahraničí nejezdí bojovat, ale zachraňovat životy všem.

Dovolte nám závěrem vzdát hold všem těm, kteří zahynuli při plnění svých služebních povinností v rámci provádění rozkazu od svých nadřízených v Armádě České republiky!

Mohlo by se vám také líbit...