Aktuálně Ze života složek IZS

Při nehodě cisterny s hydroxidem sodným na Rakovnicku měli hasiči opravdu náročnou práci

Včerejší den byl pro hasiče ve Středočeském kraji opravdu velmi náročný. Krom zásahu u požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou, museli dvanáct minut po třinácté hodině vyrazit první jednotky k těžké dopravní nehodě cisterny, která se převrátila koly vzhůru, na silnici za obcí Ruda na Rakovnicku.

V prvním sledu operační důstojník na silnici č. 237 za obci Ruda směrem na Rakovník vyslal profesionální hasiče ze stanic Rakovník, Stochov a Jednotku Sboru dobrovolných hasičů obce Nové Strašecí – ta je předurčena na zásahy u dopravních nehod. Jelikož byla doplněna informace o tom, že cisterna převáží hydroxid sodný, byli na místo vysláni ještě profesionální hasiči z CHS Kladno s protiplynovým automobilem, přívěsem pro dekontaminaci a také vyprošťovacím automobilem. Celkově tak na místě zasahovalo několik cisteren, RZA, dva vyprošťovací automobily, automobilový nosič kontejnerů s kontejnerem pro řešení ropných havárií, PPLA a velitelské automobily.

Prvotní průzkum potvrdil převrácenou cisternu na střeše a také zaklíněnou osobu v kabině vozidla. Bylo zjištěno, že cisterna veze sedmnáct tisíc litrů žíravého hydroxidu sodného. Okamžitě tak hasiči po příjezdu vytyčili nebezpečnou zónu a v protichemických oblecích s dýchacími přístroji začali jímat drobný únik nebezpečné látky. V té době také začala těžká práce s vyproštěním řidiče cisterny.

Vyprošťování trvalo hodinu, řidič bohužel zemřel

Samotné vyprošťování řidiče z kabiny cisterny bylo opravdu velmi náročné. Krom toho, že hasiči pracovali ve velkém mrazu, museli na vyproštění použít několik sad vyprošťovacího nářadí. Také bylo potřeba automobilovým jeřábem kabinu cisterny zvednout. Když hasiči muže vyprostili, lékař již mohl konstatovat pouze úmrtí muže. Zranění, která utrpěl při samotné nehodě, byla neslučitelná se životem. A to i přes fakt, že hasiči spolupracovali se záchranáři již v době vyprošťování muže.

V této době na místě již pracoval i výjezd SKPV ÚO Rakovník a také oddělení dopravních nehod. Hasiči pro potřeby policistů nasvítili místo dopravní nehody. Na pomoc při vyprošťování cisterny, ze které ještě hasiči přečerpali zbytek nebezpečné látky do náhradní cisterny, si přivolal velitel zásahu Záchranný útvar HZS ČR z roty Zbiroh. Konkrétně na místo vyjel tahač s návěsem a VYA 30.

Na místo si ještě povolali velitelský kontejner ze slánské stanice a dobrovolnou jednotku Braškov-Valdek předurčenou na ochranu obyvatelstva, která disponuje vybavením na týlové zabezpečení při dlouhodobějších zásazích,“ uvedl kpt. Ing. Tomáš Bakalář, tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje.

Na místo také byli přivolání zástupci životního prostředí a Povodí Vltavy, neboť se nedaleko nachází pramen Klíčavy. Nehodu dokumentovali krom policistů i hasiči z Dokumentační skupiny MV-GŘ HZS ČR.

Zasahující hasiči i policisté si zaslouží velký dík. Na místě, v mrazu, zasahovali dlouhé hodiny. Již i samotné vyproštění v případě, kdy se zasahuje u cisterny přepravující nebezpečnou látku, je velmi náročné.

Foto: MV-GŘ HZS ČR a HZS SČK

Mohlo by se vám také líbit...