Ze života složek IZS

Jak to v Čechách (ne)funguje…

Dnes zveřejňuji dva roky starý text, který reagoval na případ úmrtí policisty z Oddělení hlavního nádraží Policie České republiky KŘP Moravskoslezského kraje Pavola Kikloše. Některé věci se změnily, jiné zůstaly pořád stejné. Podotýkám, že žena, která může za smrt Pavola, byl jen opilá.

Měl jsem tu možnost poznat práci policistek a policistů, a to ať už těch státních, nebo těch městských, z opravdu velmi blízkého pohledu. Jako novinář a fotograf jsem s policisty trávil mnoho času a pravidelně se s nimi potkával i na společném „ježdění“. Vždy, když jsme se tak nějak bavili, přišel jsem na to, že jim vlastně „nevadí“ ti, co dělají malou trestnou činnost, co ukradnou bonbóny v obchodě, nebo se někdo s někým porve. To samozřejmě berte s nadsázkou. Daleko více jim vadí ti, se kterými se úplně nedá bojovat. Ožralci a zfetovanci – problémové osoby, se kterými se nedá vlastně vůbec pracovat. A proč?

…Odpověď je celkem jednoduchá. I kdybyste dvakrát, třikrát za sebou chytili někoho, kdo má zákaz řízení, jezdí vyfetovanej, tak je to vlastně „jedno“. Proč? No protože se dá jeden, dva, tři, čtyři, pět zákazů, pak dáme podmíněný trest, a pak si možná dotyčná osoba půjde sednout. Ale mezitím může způsobit nehodu, kdy se zraní civilista, nebo ještě hůře, kdy civilista zemře. Obdobně na takové „řidiče“ doplatilo i mnoho policistek a policistů. Vzpomeňte na ten případ, kdy policistka Petra v roce 2014 zahynula, když tehdy dvaadvacetiletá fetka ujížděla policejní hlídce… Vzpomeňte i na další poldy, co na ně fetka vytasila zbraň……A včerejšího dne na takovou obdobnou fetku a ožralkyni, která způsobila ještě před osudovou událostí jednu nehodu. Ožralkyně s více jak dvěma promilem v dechu, sjetá snad vším, co jde, narazila ve vysoké rychlosti do služebního vozidla Moravskoslezské policie, ve kterém seděla čtyřicetiletá policistka a její dva kolegové – třiačtyřicetiletý policista společně se svou kolegyní byli vážně zranění, jejich dvaatřicetiletý kolega nehodu nepřežil…

…A víte, jak tohle zase dopadne? No přesně, pokud fetka půjde sedět, tak na rok, dva, pak půjde ven za dobré chování… Není už kurde na čase změnit systém v Čechách? Neměli by představitelé justice, kteří dávají obdobným lidem podmíněné tresty, a ještě předtím jen několik zákazů, být také vinni za takové osudy lidí? Umírají nevinní civilisté, příslušníci Policie České republiky, tátové a mamky od rodin… Kdy to konečně skončí?! Basy máme plné neplatičů, ale tyhle lidi tam dát nemůžeme?

Čest památce klukovi, který nám v Ostravě každou směnu pomáhal. Čest klukovi, který i ve svém osobním životě naplňoval heslo „Pomáhat a chránit“!

Mohlo by se vám také líbit...