Co dělat, když...

Co dělat, když uvidíte/uslyšíte vozidlo jedoucí se zapnutými majáky/sirénou?

Zná to asi každý – houkání a blikání vozidel záchranářů, hasičů či policistů už viděl snad každý z nás. Někteří ale bohužel stále netuší, jak se zachovat, když právě vozidlo s právem v přednosti v jízdě se k jejich vozidlu blíží.

Video správné reakce řidičů v Ostravě.

Je ale třeba zdůraznit, a to velmi (!), že reagovat musí i motocyklisté, cyklisté nebo chodci – a ti mnohdy udělají také velké problémy! Obecně pro chodce a cyklisty platí, že prostě nemají jít/jet přes přechod, když se blíží vozidlo se zapnutými majáky, případně pak ještě doplněné o houkání. Pro chodce platí, že v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ po vystoupení z tramvaje nebudou přebíhat na druhou zastávku přímo za tramvají! Ano, bohužel i toto se stává.

Co se týká řidičů, vůbec nejlepší je plynule uhnout. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ prudce „nedupejte“ na brzdy, naopak dejte řidičům/strojníkům vozidel IZS vědět, že o nich víte zapnutím blinkru ve směru, kam uhýbáte, případně zapnutím výstražných blinkrů. Pokud budete stát na křižovatce, kde bude svítit červený signál na semaforu, opatrně vjeďte do křižovatky tak, aby vás vozidlo s právem v přednosti v jízdě mohlo objet.

Pamatujte na to, že nemusí jet pouze jedno vozidlo s právem v přednosti v jízdě. Často jezdí dvě sanitní vozidla za sebou!

Pamatujte, prosím, že jednou mohou jet policisté, záchranáři či hasiči k vám nebo k někomu vám blízkému. Každá sekunda je dobrá!

Mohlo by se vám také líbit...