Co dělat, když...

Co dělat, když dojde k poruše vozidla, případně k nehodě, na železničním přejezdu

Přejezd - foto

Železničních přejezdů je v České republice několik tisíc. Křížení železnice se silnicemi je vůbec nejnebezpečnější místo na železnici. Co ale dělat ve chvíli, kdy dojde k poruše vašeho vozidla přímo na přejezdu? Co dělat, pokud se přímo na přejezdu stane nehoda? Tak to se nyní dozvíte.

Ukázková situace

Se svou ženou a malou dcerou právě jedete z nákupu. Blížíte se k jednokolejnému přejezdu v Děhylově, kde vám přímo na přejezdu odejde motor vozidla. Nemůžete opustit železniční přejezd a nemůžete vůz ani odtlačit. V první řadě okamžitě řekněte ženě, ať vezme dceru a jde daleko od přejezdu. Následně vytočte tísňovou linku 112 nebo 150, případně na 158, a oznamte jim situaci, ke které došlo. Operační důstojník se vás téměř ihned zeptá na číslo přejezdu. To naleznete zezadu samotného zařízení přejezdu. Po nadiktování čísla bude operační důstojník ihned vědět, kde se nacházíte. Operační důstojníci tísňových linek okamžitě budou kontaktovat Správu železnic o této události a dispečer či výpravčí zastaví provoz. I vy se dostaňte od přejezdu na delší vzdálenost, než přijede někdo na pomoc.

Druhá ukázková situace

Začátek je ten samý, jako u předchozí situace. Změna nastává ale v tom, že se k přejezdu blíží vlak a přejezd přechází do výstrahy. Vy i další osoby z vozidla okamžitě vystupte a odejděte do bezpečí. V žádném případě neřešte věci, které máte ve vozidle – vlak se k přejezdu přiblíží tak rychle, že byste již nemuseli stihnout utéci.

Třetí ukázková situace

Blížíte se k přejezdu ve Frýdlantě nad Ostravicí. Vidíte, že za přejezdem stojí vůz, před kterým je varovný trojúhelník a řidič vozidla se aktuálně snaží opravit svůj vůz. Před vámi stojí několik vozidel a vy máte možnost jet, ale budete muset zastavit na přejezdu. Na přejezd nevjíždějte do doby, než budete moci bezpečně a plynule opustit přejezd!

Nehoda na přejezdu

Jedete přes přejezd a před vámi prudce zabrzdí jiné vozidlo – dojde k nehodě. Pokud půjde jen „o pletařinu“, nezůstaňte stát na přejezdu, ale opusťte jej tak, aby se uvolnil přejezd. Pokud by došlo k nehodě vážnější a byl někdo zaklíněn, postupujte tak, že v první řadě oznámíte na tísňové lince fakt, že se nacházíte na přejezdu ve městě Frýdlant nad Ostravicí a nahlaste číslo přejezdu.

Závěrem mějte na paměti, že se nevyplácí v žádném případě na železnici riskovat! Mějte na paměti také to, že prioritou je život, nikoli majetek!  

Mohlo by se vám také líbit...