Zkratka „GL“ není zas tak často u veřejnosti používaná, ale tím více je důležitá její podstata – označuje totiž podstatnou část našeho organismu. Glykémie je pojem, který vyjadřuje hodnotu glukózy v krvi. Glukóza je nejvýznamnější přírodní monosacharid – je to vlastně cukr – a glykémie je vlastně hladina cukru v naší krvi. Důležitá poznámka – tento úvod je opravdu pro širokou veřejnost!

Normální hladina glukózy v krvi je mezi 3,9–5,6 mmol/l ve chvíli, kdy je člověk nalačno. Po jídle je nižší než 10 mmol/l. Hladinu cukru v našem těle ovlivňuje mnoho částí. Stálá hodnota glukózy je například potřebné pro centrální nervový systém.

S glykémií jsou spojeny dva termíny – hypoglykémie a hyperglykémie.

Hypoglykémie

Když dojde k poklesu hladiny „cukru“ v krvi pod 3,3 mmol/l, kdy je pokles glukózy doprovázen klinickým příznaky (dále více), hovoříme o stavu hypoglykémie. Hypoglykémie je způsobena zejména ve chvíli, kdy je nedostatečný příjem potravy. Stav hypoglykémie se projevuje nejdříve psychickou výkonností, slabostí, bolestí hlavy, studeným potem, pocitem hladu a poruchou jemné motoriky. Pakliže nedojde k doplnění cukru do těla, může dojít ke křečím a případně k bezvědomí.

Hyperglykémie

Hyperglykémie je stav, kdy hladina glykémie překračuje (nalačno) 7 mmol/l. Pakliže je člověk po jídle, je hodnota vyšší. Projevem hyperglykémie jsou žízeň, sucho v ústech, nadměrné močení. Stav hyperglykémie, pakliže nebude trvalý, není toho času nebezpečný. Pakliže by se stav hyperglykémie objevoval častěji, je třeba tento problém řešit!


Pakliže dochází k hypoglykémii či hyperglykémii často, je třeba tento problém řešit! Je dobré se obrátit proto na svého praktického lékaře.

Zdroj fotografie: Benu.cz

Mohlo by se vám také líbit...