Aktuálně

Ministr Rakušan navštívil specifickou stanici v Jeseníku – hasičům poděkoval za jejich práci

V rámci výjezdního zasedání Vlády České republiky ministr vnitra navštívil 29. března specifickou požární stanici v Jeseníku, kdy právě tito hasiči zasahují primárně v horském prostředí.

Na stanici jej přivítali  generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček, krajský ředitel HZS Olomouckého kraje brig. gen. Karel Kolářík, ředitel územního odboru Jeseník plk. Jan Pastucha a nastoupená jednotka hasičů z PS Jeseník. „Ministr byl seznámen se specifiky územního odboru, prohlédnul si hasičskou stanici a výjezdovou techniku, která byla částečně pořízena z evropských fondů, byl seznámen se záměrem vybudování dalších garáží z finančních prostředků Olomouckého kraje a následně proběhla diskuse s výjezdovými hasiči, denními příslušníky a občanskými zaměstnanci,“ uvedla por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Hlavním tématem byla bezpečnost v příhraničním regionu, zhodnocení spolupráce s polskými hasiči a možnosti čerpání finančních prostředků z evropských zdrojů. Diskutovala se též oblast investic, provozních výdajů a v neposlední řadě i mzdová politika. Hasiče ministr ubezpečil, že v oblasti výsluhových nároků se žádné změny neplánují. Našim příslušníkům na závěr poděkoval za jejich práci, zmínil v této souvislosti především nadstandardní spolupráci s hejtmanstvími v boji s pandemií Covid-19 a při řešení uprchlické krize spojené s válkou na Ukrajině a vyzdvihnul organizační schopnosti hasičů při řízení krajských asistenčních center v celé republice,“ dodala tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

O ÚO Jeseník

V rámci ÚO Jeseník funguje několik JPO II a velké množství JPO III, které často spolupracují s profesionálními hasiči. Samotná stanice Jeseník je kategorie C1-B, E-S. To znamená, že jsou organizovány minimálně dva výjezdy hasičů, základní početní stav je 13 hasičů a stanice je určena pro zásahy při dopravních nehodách, na stanici je dislokován technický a vyprošťovací automobil, nachází se zde i chemický kontejner a stanice je předurčena pro zásahy u nebezpečných látek.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...