TANR – telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace – čtyři písmena, čtyři slova. Zachránkyně/zachránce a operátorka/operátor na tísňové lince 155, a také trochu štěstí. Tak právě i díky zmíněnému desítky, možná i stovky tisíc lidí, u kterých došlo k náhlé zástavě oběhu, stále žijí.

TANR spadá pod TAPP (telefonicky asistovaná první pomoc), kdy operátorka/operátor přímo instruuje volající/ho v poskytování kardiopulmonální resuscitace – TANR je tak prováděna při náhlé zástavě oběhu (NZO). Laická resuscitace je totiž základem návratu k vědomí, kdy v některých případech dochází dokonce ještě před příjezdem posádek ZZS k návratu do plného vědomí – avšak nedochází k tomu často. Důležité však je to, že čím dříve se začne s resuscitací, tím větší je šance k obnově základních životních funkcí.

Dle studií, které byly publikovány MUDr. Ondřejem Fraňkem v publikaci Manuál dispečera zdravotnického operačního střediska, z Prahy a Stockholmu, je díky TANR se zvyšuje šance na přežití až o padesát procent. Pamatujte tak, že díky jednomu telefonátu a vaší aktivitě můžete někomu až o padesát procent zvýšit šanci k přežití – a vědomí toho, že jste zachránili lidský život, je velmi příjemné!

Noste s sebou Záchranku – usnadní s určením polohy!

Mohlo by se vám také líbit...