Ze života složek IZS

Bez vás by republika nebyla takovou republikou, jakou je!

Osmadvacátý říjen je každým rokem spojen se státním svátkem „Den vzniku samostatného československého státu“. Tento den je také tradičně spojen s udělováním/propůjčením státních vyznamenání prezidentem republiky pro osobnosti, které se významnou měrou podíleli na rozvoj nejrůznějších oblastí, stejně tak jako s vyznamenáním osob za statečnost a jiné činy.

Nikdy nebylo a nebude v silách žádného prezidenta republiky, předsedy Senátu Parlamentu České republiky či Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky nebo jiné osoby/instituce udělující vyznamenání, vyznamenat všechny, kteří by si vyznamenání zasloužili. Bohužel…

…Dnes bych rád ale naplnil význam věty, která je na úvodní fotografii projektu Ze života IZS – alespoň tedy na Facebooku – jde o větu „Dík, že vás máme!“. Nejsem žádnou významnou osobností, která by mohla udělovat ocenění. Nejsem ani institucí, která by mohla udělovat ocenění, ale jsem člověk mající potřebu upozornit na všechny, kteří dělali, dělají nebo budou dělat něco pro blaho veřejnosti!

Tady jste doma a vždy budete!

„Tady jsme doma, tady je má zem“, zpívají Karel Holas a František Černý ze skupiny Čechomor v písní „Tady jsme doma“. A vy všichni, kteří jste pomáhali, pomáháte a budete pomáhat, zachraňovali jste, zachraňujete a budete zachraňovat životy osob, zvířat, majetek, budete rozvíjet obory medicíny, obory přednemocniční neodkladné péče, obory v rámci prostředí jednotek požární ochrany nebo ozbrojených složek, tady prostě u nás budete doma vždy!

Je bohužel mnoho těch, kteří na nás již koukají z nebe. Je mnoho těch, kteří zahynuli při plnění svých služebních povinností doma i ve světě. Je bohužel mnoho osob, které se vracely domů do vlasti za zvuku státní hymny. Mnohým lidem bohužel státní hymna zněla na pohřbu.

Jsou to naši hrdinové. Hrdinové, kteří zemřeli, protože naplnili přísahu příslušníka bezpečnostního sboru nebo Hasičského záchranného sboru České republiky.

Pojďme si dnes na všechny naše hrdinky a hrdiny, kteří se podíleli, podílejí a budou podílet na pomoci druhým a na záchraně životů osob a zvířat, připomenout! Pojďme si v duchu říci – „Ano, jsme na vás hrdí!“. Pojďme si říci, že Česká republika je na tom velmi dobře i díky těm, o kterých dnes píši.

Dámy a pánové, a je jedno, kde sloužíte/pracujete, je jedno, jestli jste „civil“ tak jako já, nebo příslušník/zaměstnanec. Děkujeme vám za to, co jste pro nás udělali, děláte a dělat budete! A nezapomínejme opravdu na to, že zemřeli i ti, kteří se jen a pouze zastali druhých, že je mnoho osob z civilního sektoru, kteří pomohli zachránit lidský život!

Ta je pro vás!

Mohlo by se vám také líbit...